Életmód

Külföldi feleségeket “áruló” honlapokra sújtanak le

Sok esetben a lányokat egyszerűen elrabolják, s így kényszerítik őket házasságra.

Külföldi arákat ígérő honlapokra csapnak le a hatóságok Kínában, ahol a férfiak túlsúlya következtében virágzik a gyakran emberkereskedelmet magában foglaló közvetítői tevékenység.

Gazdag férfiakat kecsegtetik

A hatóságok kifejezetten azokat a portálokat támadják, amelyek egyedülálló férfiak számára szerveznek külföldi utakat, hogy azok során őket külföldi menyasszonyokkal ismertessék össze. Ilyen honlapokból megfelelő keresőszavak begépelésével tucatnyit találni ma a kínai hálózaton, ezek Vietnamot, Kambodzsát, Malajziát és más környékbeli országokat javasolják célpontként.

Vietnamban például számos “házasságközvetítő” tevékenykedik, gazdag nagyvárosi kínai férfiakat ígérve a helyi hölgyeknek, akiket azután nagyrészt falusi kínaiakhoz adnak egy-egy nagyobb összegért cserébe. Egy nyélbe ütött házasságért szolgáltatói díjként ezek a közvetítők akár 50 ezer jüant (kétmillió forint) is elkérhetnek.

Nők kereskedelme

A közbiztonsági minisztérium emberkereskedelem elleni osztályának munkatársai szerint számos esetben a lányokat egyszerűen elrabolják, s így kényszerítik házasságra őket. A közvetítői honlapok mellett a rendőrség a nem kínai származású nők kereskedelme ellen az utcákon is fellép majd, így fokozott ellenőrzést vezetnek be a pályaudvarokon, a kikötőkben és a kereskedők által használt hegyi utakon.

A jelenség hátterében az 1979-ben bevezetett, eredeti formájában szigorúan egy gyermeket engedélyező családtervezési politika hatása áll, amely a tipikusan fiúgyermekeket előnyben részesítő társadalomban a nemi arányok súlyos eltorzulását okozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top