Életmód

Ha nem tudsz aludni, így tornázz lefekvés előtt

Az álmatlanság mára népbetegséggé vált. A hétköznapi stressz helytelen kezelése, egy hirtelen jött változás, egy nagyobb trauma könnyen válthat ki álmatlanságot hosszabb-rövidebb időre. Íme, 7 egyszerű gyakorlat, ami oldja a stesszt, kinyújtja a megmerevedett izmokat – és ellazítja a tested és a lelked egyaránt.

Előrehajlás

A sima előrehajlás (Uttanászana) főleg a nyugtalan láb szindrómásoknak segíthet, hogy elmúljon a feszültség a lábukból és a combjukból.

Az álmatlanságon egyébként az előrehajlások sokat javítanak – javul ugyanis az agy vérkeringése, ami a tiszta gondolkodást és a feszültség oldódását segíti elő.

Ennél a gyakorlatnál fontos, hogy a mellkasoddal-köldököddel közelíts a lábadhoz és ne a fejeddel. A hátad maradjon szép egyenes. Így már nehezebb, ugye?

Ha nem tudsz aludni, így tornázz lefekvés előtt

Előrehajlás terpeszben

Prasrita Padottanászana – ez a szanszkrit neve, de maga a mozdulat sokkal kevésbé bonyolult, mint a nevének kiejtése.

Ennél a gyakorlatnál is a hátsó combot nyújtjuk, a vénákat, lábizmokat erősítjük. Figyelj arra, hogy ne a kezeddel erőltesd a felsőtested a térdeid közé, hanem hasizomból, esetleg a lábizmok segítségével próbálj a fejed tetejével minél közelebb a padlóhoz kerülni.

Ha leér a fejed búbja a padlóra, akkor vedd kisebbre a terpeszt.

Ha nem tudsz aludni, így tornázz lefekvés előtt

Eléred a lábujjaidat? A kisbabák igen!

Paschimottanászana – amit minden kisbaba meg tud csinálni: elérni a lábujjait. Te eléred őket?

Vigyázz! A térded ne legyen behajlítva (kivéve, ha sérültek a hátsó comb izmai és szalagjai) és megint csak a köldökköddel közelíts a combhoz, a hát egyenes marad. Hajrá!

 

Ha nem tudsz aludni, így tornázz lefekvés előtt

A többi gyakorlatért látogasd meg az Alvástréning blogot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top