Életmód

Ha már szerda, akkor tornázz Katus Attilával!

Itt van egy jó kis alakformáló gyakorlatsorozat Katus Attila Formáld magad! című könyvéből. Kezdőknek és haladóknak is jó, hiszen annyi sorozatot csinálhatsz, amennyi jólesik! Heti 2-3-szor állj neki, persze lehet többször is!

Az edzésprogram összes gyakorlatából végezz az edzettségi szintedtől függően 2-3 sorozatot, mindegyiket a teljes elfáradásig ismételve.

1. Guggolás 

Állj körülbelül csípőszéles terpeszbe, a lábfejek előre vagy kissé kifelé nézzenek. Végezz guggolást, miközben a mellkasod és a fejed végig előrenéz. Emelkedés közben ügyelj arra, hogy a sarkad erősen a talajhoz nyomd!

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

2. Guggolás harántterpeszállásban, betérdeléssel 

Állj nagy harántterpeszbe úgy, hogy a lábfejek ne essenek egy vonalba, és maradjanak csípőszélesen. Az elöl levő lábfej előrenéz, a hátul levő láb a lábujjakon támaszkodik. Guggolás közben a törzsed tartsd végig függőlegesen, a súlypontodat pedig a két láb között! Akkor csinálod jól a gyakorlatot, ha a boka, a térd és a csípő guggolás közben 90 fokos szöget zárna.

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

3. Könnyített fekvőtámasz 

Végezz karhajlítást, nyújtást a talajon úgy, hogy a tenyered a válladhoz képest kb. 20 cm-rel kijjebb, a váll magasságában támaszkodik. A széttárt ujjak enyhén befelé néznek. A feladat végrehajtását megkönnyítendő, lépj széles terpeszbe. Fekvőtámasz közben ne a fejedet, hanem a mellkasodat közelítsd a talajhoz, továbbá feszítsd meg a comb-, a far- és a hasizmokat. Nehezíteni úgy tudod a lateriális fekvőtámaszt, ha zárt lábbal végzed a gyakorlatot, vagy magasabb felületre helyezed a lábtámaszt. 

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

4. Tricepszfekvőtámasz (haladóknak) 

Végezz karhajlítást, nyújtást a talajon úgy, hogy vállszélességben, a mellkas magasságában támaszkodsz. A széttárt ujjak előrenéznek. Karhajlítás közben feszítsd meg a comb-, a has- és a farizmokat, a könyököd tartsd szorosan a tested mellett. Könnyíteni úgy tudod a fekvőtámaszt, ha terpeszbe teszed a lábad vagy magasabb felületen támaszkodsz a karoddal.

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

5. Tolódzkodás széken támaszkodva

Háttal a széknek támaszkodj meg a szélén úgy, hogy az ujjaid előrefelé nézzenek, és végezz karhajlítást, nyújtást a mellkas kiemelésével, mintha a hátadat szeretnéd megvakarni a székkel. A gerinced mindvégig maradjon egyenes és függőleges. Hajlított lábbal, a sarkadon támaszkodj a gyakorlat közben.

Megnézem
Összes kép (1)

6. Hasprés

Hanyatt fekvésben tartsd a lábaidat behajlítva, csípőszéles terpeszben a levegőben. Az ujjaidat ne a tarkódra, hanem a füledhez tedd. A könyököd kifelé nézzen. A hasprés közben törekedj arra, hogy mellkasod és a lapockád elemelkedjen a talajtól, vagyis a szegycsontod közelítsd a szeméremcsontodhoz. A tekinteted végig felfelé nézzen. A felfelé irányuló fázisban fújd ki a levegőt, a lefelé irányuló fázisban pedig szívd be. A köldöködet tartsd végig enyhén behúzott állapotban.

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

7. Hasprés oldalra 

A technika ugyanaz, mint a hasprésnél, kivéve, hogy ennél a gyakorlatnál az emelkedés helyett a törzs- és fejfordításra koncentrálj.

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

8. Teljes felülés

Végezz teljes felülést úgy, hogy a karod végig a talajjal párhuzamosan, kinyújtva tartod. Felülés közben nyúlj előre, mintha valamit el szeretnél érni, miközben gerinceddel csigolyáról csigolyára emelkedsz el a talajtól. A felülés végén próbáld kiegyenesíteni a gerinced, és kiemelni a mellkasod. Ezután csigolyáról csigolyára ereszkedj vissza a talajra. A kezdők segítségképpen beakaszthatják a lábfejüket. 

Megnézem
Összes kép (1)

9. Törzsemelés hason fekve

Hason fekve tartsd a karod magastartásban. Emeld el a törzsed és a karod a talajtól 5-10 cm-re, miközben a lábfejed próbáld a földön tartani. Ha tudod, lazítsd el a farizmod is.

Ha már szombat, akkor tornázz Katus Attilával!

Ha tetszett a gyakorlatsor, itt még több jó tanácsot találsz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top