Életmód

20 érdekes tény a macskákról

Azt mindenki tudja, hogy a macskáknak kilenc életük van, így az alábbi felsorolásból ezt a "tényt" ki is hagytuk. Belekerült viszont 20 olyan érdekesség, amelyek nemcsak hogy igazak, de valószínűleg újdonságot jelentenek neked még akkor is, ha azt hitted, már mindent tudsz a cicákról.

1. A macskák meg tudják inni a tengervizet. Az emberrel ellentétben a veséjük képes kiszűrni a sót, így vész esetén tengervízzel is életben tudják magukat tartani. 

2. A macskák nem érzik az édes ízeket. Hogy miért alakult ez így, azt nem tudják a tudósok sem. Mindenesetre már csak ezért sem érdemes a cicákat csokis fánkkal kínálni. 

3. A macskák nem látnak közvetlenül az orruk elé. Ezért nem veszik észre, ha az étel pont előttük van.

4. Egy macska az életének csak a harmadát tölti ébren, a többit átalussza.

20 érdekes tény a macskákról

5. A nőstény macskák általában jobbkezesek, a kandúrok többsége pedig balmancsú.

6. A macskák többsége 5 km/h-val gyorsabban fut, mint Usian Bolt a legjobb formájában. Az olimpiai bajnok sprinternek 45 km/h a csúcssebessége.

7. Ha nagyon meleg szobában nevelkednek a sziámi macskák, akkor a fejükön nem fejlődik ki a fajtára jellemző sötét folt.

8. A macskák a nyávogást az ember miatt fejlesztették ki. A cicák természetes hangja az emberi fül számára nem hallható frekvenciatartományba esik. A tudósok szerint a nyávogást az emberrel való sikeresebb együttélés miatt találták ki a cicák.

9. A macskák 100 különböző hangot tudnak kiadni. A kutyák 10-et.

10. Nem csak a macskák tudnak dorombolni: ilyen hangokat hallatnak az elefántok, mókusok, sőt még a gorillák is.

11. A macskamasszázs – amikor pl. az ágyban fekszel és ő hátadon állva gyömöszöl a mancsával – azt jelenti, hogy a saját területének tekint téged.

12. A vadászó, kóbor és elvadult macskák 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek.

13. A macskák bajsza nagyjából az állat szélességével azonos. Ezzel az érzékszervükkel mérik le, hogy milyen szélességű lyukba bújhatnak még be anélkül, hogy beszorulnának.

14. Nagyobb valószínűséggel élnek túl egy 32 emeletnyi zuhanást, mint ha a hatodikról dobják ki őket. Ekkor ugyanis több idejük jut arra, hogy “ejtőernyős” pózba hozzák magukat (szélesre tárt mancsokkal zuhanjanak), és a légellenállással lassítsák a zuhanás sebességét. Ezen kívül van idejük ellazítani a tagjaikat, így azok földet éréskor jobban elnyelik a becsapódás energiáját.

15. A kandúrok hímvesszőjén apró tüskék vannak. Ezek ráadásul hátrafelé néznek, így igen nagy fájdalmat okoznak a nőstény macskának, amikor a kandúr kihúzza a péniszét a nőstényből. Ezért is adnak ki elviselhetetlenül éles és erős hangokat a nősténymacskák a nász alatt. A fájdalom valószínűleg az ovuláció serkentésére szolgál egyébként.

16. A testméretéhez viszonyítva az emlősök közül a macskának van a legnagyobb szeme.

17. A macskák agya sokkal több hasonlóságot mutat az emberéhez, mint a kutyáké.

18. A macskák csempészését a határon kívülre halállal büntették az ókori Egyiptomban.

19. A macskák szervezete az emberével ellentétben képes előállítani C-vitamint, mégpedig kifejezetten nagy mennyiségben. Ezért aztán ritkábban is fáznak meg nálunk.

20. Végül még egy érdekes tény: a tudósok a mai napig nem tudták még megfejteni azt a rejtélyt, hogy miért nem tudnak lejönni a macskák arról a fáról, amire egyébként olyan könnyedén felmásztak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top