Életmód

10 dolog, amit eddig nem tudtál a ketchupról

A ketchupot nem kell senkinek bemutatni, hiszen elterjedt és igen kedvelt szósz, talán az egész világon a legismertebb. De egészen biztosan vannak olyan dolgok vele kapcsolatban, amiket még te sem tudtál.

1. A ketchup kínai eredetű szó: Ké Tsiap, 茄汁. Gyakori feltételezések szerint a ketchup őse egy halakból és gombákból készült fűszeres szósz volt, brit és holland tengerészek révén jutott el angol nyelvterületre, a paradicsom pedig csak amerikában került bele az 1700-as, 1800-as években.

2. Az 1742-ben kiadott első amerikai szakácskönyvben szerepelt a ketchup keleti receptje.

3. A ketchup 30 másodperc alatt 3-7 centimétert folyik. Azért népszerűbb a műanyag flakon az üvegnél, mert abból könnyebben adagolható.

10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a ketchupról…

4. Ha sokáig rázzuk az üveget, akkor a lekvárszerű, félig szilárd pép viszkozitása teljesen megváltozik, és vörös színű folyadékot kapunk. Ennek a titkát egy katasztrófa kapcsán fejtették meg: a 2003-ban 60 kilométert zuhant Columbia nevű űrsikló roncsai közt találtak a merevlemezre, mely a jelenség tudományos bizonyítékát tartalmazta.

5. Az olaszok a pizzára SOHA nem raknak ketchupot! Paradicsomszószból készítik a pizzaszósz alapját, és azzal együtt sütik meg.

6. Egy átlag amerikai évente 71 font ketchupot eszik meg, ami kb 32 kg – tehát hetente több mint fél kiló.

7. Bizonyos felmérés alapján egy 5 éves gyerek 60 százalékkal több ketchupot eszik, mint egy negyvenéves felnőtt.

8. Magyarázat a fentiekre: a megvásárolható ketchupok 100 grammjában 9 kockacukornyi cukor van, ezért szeretjük! Ennek ellenére kevésbé hizlal, mint a majonéz, evőkanalanként alig 16 kalória energiát tartalmaz. (100 g majonéz 636 kcal, 100 g ketchup 103 kcal). Lehet a kettőt keverni, ez volt eredetileg az “ezer sziget” salátaöntet.

9. Van egy ketchupfüggő nő. A 19 éves brit Melissa Ibbitson annyira imádja a ketchupot, hogy szinte minden étkezéskor fogyasztja. Gyerekkora óta odavan a ketchupért, függő azonban nagyjából négy éve lett, azóta hetente legalább három üveggel elfogyaszt.

10. A ketchup nagy karriert futott be a filmiparban, valamint a színpadon mint művér. Mostanra már egyéb szintetikus anyagokkal oldják meg a véres jeleneteket, de halloweenre jó tipp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top