Életmód

Csodacsali gyerekeknek – a ketchup

A következő két kérdésre elég nagy valószínűséggel egybehangzó választ kapnék olvasóink többségétől: Szereti a gyereked a kelbimbót? Neeeeeeem…. Szereti a gyereked a ketchupot? Igeeeeeeen!

Különféle trükkökkel a rossz evő gyerek is meggyőzhető, hogy elfogyassza az eléje tett ételt. Az egyik legegyszerűbb ilyen “rászedés” a ketchup. Azt, hogy a gyerekek bizonyos csali bevetésével rávehetőek olyan élelmiszerek fogyasztására, amelyre maguktól rá sem hederítenének Elizabeth Capaldi-Phillips, az Arizonai Állami Egyetem szakértője be is bizonyította. Igaz, a kísérletben ketchup helyett sajtszószt használt a kelbimbó és karfiol mellé, de a dolog a paradicsomos szósszal is éppen olyan jól működik. Ha nem jobban.

Csodacsali gyerekeknek – a ketchup

A kísérlet

A tanulmányhoz 29 három és öt év közötti gyermeket vizsgáltak. A gyerekeket, akik korábban nem ismerték a karfiolt vagy a kelbimbót, napi egyszer kínáltak ezekből egy héten át, és öt-hatfős csoportokban ettek, amelyeket egy kutató vagy tanár vezetett. Minden zöldséget megfőztek és bizonyos csoportoknak krémsajttal tálalták, a többieknek anélkül. A hozzászoktatási folyamat után mindannyian szósz nélkül kapták a zöldségeket. A mártás nélküli csoport kevesebb, mint ötöde szerette meg az adott zöldséget, míg a többiek kétötöde.

Hozzáteszem, a többségnek így sem lett kedvence a két kesernyés, kemény húsú zöldség, ami valahol érthető is, és az sem derül ki a kísérletből, hányan nem szeretik a krémsajtot. De az eredmény kapcsán tudományosan is kimutathatóvá vált, hogy a mártogatós csali működik!

Miért szeretik úgy a gyerekek a ketchupot?

A ketchup először is izgalmas játék. Nem daraboljuk vagy kanalazzuk, mint a többi ételt, hanem külön szertartás kiönteni a tartójából, ezen kívül színe élénk, állaga pépes, íze pedig édes.Valójában a ketchup mind az öt alapízt tartalmazza. Egyszerre édes, savanyú, sós, keserű és van benne umami íz. Az umami szót a magyar nyelvben nem használjuk, de japán nyelven külön neve van annak a jellegzetes íznek, amit a gombában, halban, főtt krumpli illatában érzünk, és az anyatejben is jelen van.

Amelyik gyerek felfedezte ezeket az ízeket a paradicsomszószban, és megbarátkozott vele, hosszú éveken keresztül ragaszkodni fog a táplálkozásában kiegészítőként a ketchuphoz, ami egyáltalán nem baj. Ha túlzásba viszi és a szülő aggódik egészsége miatt, esetleg vásárolhat cukormentes vagy bioterméket, bár valójában a ketchupnak nem a mennyisége jelentős a gyerekek számára, hanem az íze és a vele járó bohóckodás.

Csodacsali gyerekeknek – a ketchup

A gyerekek két-három éves korukra vonakodni kezdenek az új ízektől, pont mikorra már ők is fogyaszthatnák a felnőttek által evett élelmiszerek nagy részét. Ennek állítólag evolúciós magyarázata is van, és sokan úgy tartják, nem is pont úgy érzékelik az ízeket, mint mi. Ez idővel alakul ki, ahogy ízlésük is folyamatosan változik. Ebben mankót jelent számukra egy megszokott íz kombinációja az új falatokkal, engedjük nekik nyugodtan.

Kreatív mama, kreatív baba

A ketchupot krémes állaga miatt játékba is bevonhatjuk. Könnyű díszítésre használni, bármilyen szendvicsnek, egytál-ételnek rajzolhatunk vele arcot, és a csöppségek szívesen maszatolhatnak vele.

Plusz egy jó tipp

Tonhalas bolognai. A legtöbb család kedvence a makaróni. Bolognai szószt készíthetünk egészséges zöldségalapból és ha darált hús helyett tonhalat keverünk a paradicsomos szószba, akkor a halfogyasztással rengeteg olyan egészséges táplálékot csempészhetünk a heti menübe, amit különben nehéz lenne pótolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top