Életmód

Van segítség a vissza nem térítendő lakáshitel-támogatás ügyintézéséhez

2014. január 1-től lehetőség nyílt a munkáltatók számára, hogy adó- és járulékmentesen 5 évente 5 millió Ft-ig vissza nem térítendő támogatást nyújthassanak munkavállalóiknak lakáscélú hitelük törlesztéséhez is.

A vissza nem térítendő lakáscélú támogatás egy viszonylag új lehetőség. Sokan nem is hallottak róla, miközben nagyon várnának egy jó konstrukciót a hiteltörlesztésük megkönnyítésére. Olyat, ahol akár a munkáltató is segít csökkenteni a törlesztőrészleteinket.

Van segítség a vissza nem térítendő lakáshitel támogatás ügyintézéséhez

A lakáshitel-támogatás nyújtása bonyolult ügylet, de van segítség
A lakáshitel-támogatás elég bonyolult ügylet. Feltételek vannak, amiket teljesíteni kell, és komoly adminisztráció is tartozik hozzá. Minden kritérium alapos vizsgálata várhatóan több erőforrás bevonását fogja igényelni. Ez természetesen új munkahelyeket is teremthet, de az NGM-rendelet lehetőséget ad a munkáltatónak arra is, hogy a rászabott feladatokat kiszervezze. Az OTP Bank ezért vezette be elsőként a saját Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomagját, vagyis az OTP ADLAK-ot. A munkáltatók így időt, energiát spórolhatnak meg, illetve a szakemberek által végzett vizsgálat által elkerülhető a pontatlanság és az ebből esetlegesen adódó büntetés is, melyet a munkáltatónak és a munkavállalónak is meg kellene fizetnie.

Az OTP ADLAK-on (Adómentes Lakáshitel Támogatási Szolgáltatás) keresztül, az OTP Bank a leszerződő munkáltatóktól – meghatározott díj ellenében – átvállalja a támogatás adómentességi kritériumainak vizsgálati feladatait és azokról kiállítja a megfelelő igazolást. Biztosítja a teljes adminisztrációs, eljárási, átutalási és igazolási feladatkört is – bármely hitelintézet által folyósított lakáshitel esetén –, amely jelentős terheket vesz le mind a munkavállalók, mind a munkáltatók válláról. Ahhoz, hogy valaki igénybe vegye az OTP ADLAK szolgáltatást, nem kell feltétlenül az OTP Banknál vezetnie a vállalati számláját.

Mindenkinek előnyös
A munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatás neked és a cégednek is előnyös, hiszen adómentes. Vagyis 100 forint juttatásból mind a 100 forintot megkapod, míg ha a legnépszerűbb cafeteriaelemeket nézzük – bruttó szemléletű cafeteriarendszer esetén –, ott 100 forint után csak valamivel több mint 70 forintot kaphatsz (35,7% adókulccsal számítva).

Ez a legolcsóbb juttatási forma, ami jelentősen kisebb munkáltatói ráfordítást igényel, mint a munkabér vagy bármely más béren kívüli juttatás, illetve teljesen adó- és járulékmentes. A bevezetéséhez nincs feltétlenül szükség cafeteriarendszerre. Továbbá egyszerű: Az OTP ADLAK szolgáltatásainak köszönhetően a vissza nem térítendő támogatás folyósítása egyszerű és kockázatmentes.
Fontos azonban azt is látni, hogy a béren kívüli juttatásokból nem mindenki a lakáshitelét szeretné törleszteni. Van, aki továbbra is üdülésre, vendéglátásra használná.

Időben kezdjük el a felkészülést
Az új támogatási forma bevezetése kicsit hosszabb folyamat, mint ami a többi cafeteriajuttatás esetében volt tapasztalható. A teljes folyamat lebonyolításához kb. 2-3 hónapra van szükség, ami magában foglalja az első lépéseket, vagyis az igények felmérését, és az utolsót is, a pénzek folyósítását. Mivel azonban mindenki számára előnyös a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, így arra biztatunk minden munkaadót, hogy foglalkozzon ezzel az új lehetőséggel, ti, munkavállalók pedig kérdezzetek utána, hogy a munkahelyetek ezzel a támogatási formával tud-e segíteni a lakáshitel törlesztésében. Nem érdemes várni ezzel, hiszen már most jelentős érdeklődés tapasztalható. Az OTP Bank különböző segédletekkel nyújt segítséget mindkét fél számára az alapos tájékozódáshoz.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top