Életmód

Sem nő, sem nőstény nem teheti be a lábát ebbe a köztársaságba

Az Athosz-hegyi Köztársaság a Görögországhoz tartozó Chalkidiki-félszigeten található, ám autonóm köztársaságot alkot. Több mint húsz ortodox kolostornak ad otthon, melyekben mintegy 2000 szerzetes él.

A köztársaságba több 1000 éve tilos belépniük nem csupán nőknek, de nőivarú állatoknak is. Csak a madarak és a rovarok képeznek ez alól kivételt, érthető okokból. Női látogatók kizárólag hajóról, megfelelő távolságból tekinthetik meg a hegyet.

A szerzetesek szigorú cölibátusban élnek, és gyakorlatilag egész nap imádkoznak. A nők azért vannak kizárva a köztársaságból, hogy ez az aszketikus életmód könnyebben tartható legyen. Az egyetlen nő, akinek befolyása van az athoszi szerzetesek életére, az Szűz Mária.

Sem nő, sem nőstény nem teheti be a lábát ebbe az államba

Számos ortodox nő szeretné azonban elérni, hogy a köztársaságot megnyissák a nők előtt is, és már Facebook-csoport is alakult az ügy érdekében.

“Adót fizetek a kolostorok fenntartására és helyreállítási munkálataira is, és egyenrangú emberi lény vagyok, ezért nem látom okát annak, hogy ne engedjenek be az Athosz-hegyre” – fogalmazott Eleni Chontodolou professzor, egy ismert görög feminista.

A szerzetesek ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a tilalom nem a szexuális egyenlőtlenségről szól, hanem a hitről. Tartják magukat ahhoz, hogy csak akkor oldják majd fel a tilalmat, ha helyreáll majd az a paradicsomi állapot, mely megelőzte az eredendő bűnt.

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top