Életmód

Sokkoló tények az anafilaxiáról

A legtöbb kérdés magára az anafilaxiás sokkra vonatkozott. Mi is ez, mi okozhatja, melyek a tünetei és mi a megoldás? Tibay Rózsa dietetikust kértük fel a kérdések tisztázására.

 Tisztázzuk először, mi is az anafilaxia?

Az anafilaxia egyfajta túlérzékenységi reakciója az immunrendszernek, mely potenciálisan életveszélyes állapot. Legismertebb formája az úgynevezett allergiás túlérzékenység, ugyanakkor létezik nem allergiás túlérzékenység is.

Mi okozhat ilyen reakciót?

Ilyen reakciót okozhat étel: például földimogyoró, búza, dió, hal- és kagylófélék, tej, tojás; vagy gyógyszerek, például egyes antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók; illetve rovar (darázs, méh) csípése. A nem allergiás anafilaxia leggyakoribb kiváltó okai a fizikai terhelés, a kontrasztanyagok és az opiát típusú gyógyszerek.

Sokkoló tények az anafilaxiáról

Milyen tünetekkel járhat egy ilyen sokk?

Fontos tudnunk, hogy ez egy gyors reakció, tehát a tünetek gyorsan alakulnak ki, így az életmentő beavatkozásnak is gyorsnak kell lennie. Jellemző tünetek: bőrpír, csalánkiütés, viszketés, ajak-, nyelv-, kötőhártya-duzzanat, szívmegállás, vérnyomásesés, ájulás, nehéz légzés, légszomj, rekedtség, köhögés, sípoló légzés, hasi görcs, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, szorongás, húgyhólyag feletti kontroll elvesztése, medencei fájdalom.

Mit tehetünk, ha ezeket tapasztaljuk? Válasz a Lisztérzékeny Ati blogon!

Sokkoló tények az anafilaxiáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top