Életmód

6 gyógyító erejű illat

A különféle növényekből préselt olajok nemcsak a bőrre kenve vagy orvosságként fogyasztva gyógyíthatnak, hanem belélegezve is. Illatukkal csökkenthető a stressz, gyógyítható a depresszió vagy akár az influenza is, és fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként éppolyan jó szolgálatot tesznek, mint serkentő vagy nyugtató szerként.

A növényi olajok illata a hipotalamusz működését stimulálja, és ezen keresztül befolyásolja a különféle hormonok mennyiségét a szervezetben. Attól függően, hogy milyen illatot lélegzünk be, az idegrendszerünk felpezsdül vagy megnyugszik, és a szervezetünkben ennek megfelelően termelődnek gyógyító hatású hormonok. Természetesen a kívánt hatásért nem elegendő egy-két szippantás, hanem kitartóan, 15–60 percen át kell szagolgatni az egyes növényeszenciákat az orvos előírását követve. 

Az ilyen aromaterápia akkor igazán hatásos, ha 100 százalékban természetes eredetű, tiszta növényi olajt használunk, amiben semmilyen vegyszer, kémiai szennyezőanyag vagy mesterséges adalék nem került. Ezen kívül figyeljünk arra is, hogy ezek az aromák legfeljebb 1-1,5 éven át őrzik meg gyógyító erejüket az üvegcsékbe zárva akkor, ha megfelelő körülmények között – nedves és meleg helyen – tároljuk. Ha nem ilyen adottságú helyen kínálják nekünk megvásárlásra az olajokat, inkább bele se tegyük a kosarunkba.
A legjobb módszer a használatukra, ha diffúzorral juttatjuk a levegőbe, vagy ha nincs ilyen készülék otthon, akkor pár cseppet egy bögre forrásba lévő vízbe teszünk. Ha ez megvan, az arcunkat tartsuk 30–60 centiméterre a bögrétől, majd vegyünk tízszer mély levegőt. Ezután pihenjünk, lélegezzünk normálisan egy percig, majd újra szippantsunk bele az illatfelhőbe. Ismételjük ezt olyan hosszan, amennyit az orvos javasolt. 

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top