Életmód

Ne moss, ne zongorázz, és üljél csendben, ha társasházban élsz!

Szombaton, ebéd előtt leültem otthon a zongora elé a gyerekkel, amire egy nagy dörömböléssel reagált a szomszéd. Lehet, hogy én vagyok az, aki valamit nagyon rosszul látok?

A társasházi együttélés nem kevés alkalmazkodást igényel, persze nem mindenki tartja be a szabályokat. Szerintem én betartom, még ha nem is tudtam eddig fejből, hogy mit mond a házirend pontosan. Egy ideig rendszeresen este 6 után jutottam hozzá, hogy bekapcsoljam a mosógépet, vagyis nyolc óra lett, mire elkezdett centrifugázni. Egyszer csak megjelent egy papír a földszinti faliújságon, rajta egy felhívás: 20 óra után ne mossunk, mert zavarjuk egymást. Azóta nem jár este a mosógép, pedig a házirend szerint 22.00 óráig akár járhatna is.

De nem mindenben tudok alkalmazkodni a szomszédaim igényeihez.

A nagylányom két hangszeren játszik: zongorán és fuvolán, és bár már elég régóta ahhoz, hogy mindkettő szépen szóljon, elfogadom, hogy egyrészt én elfogult vagyok, másrészt maga a gyakorlás nem különösebben élvezetes a fülnek. A darabok egyre nehezebbek, nő a fellépések száma is, egyszerűen muszáj a hétvégén is gyakorolnunk valamennyit. Azt gondoltam, ha valamikor, akkor késő délelőtt biztosan senkit nem zavarunk ezzel. Félretettem hát a főzést, és leültünk, az egyik szomszédom szerint azonban ez komoly hiba volt a részünkről. Ugyanis az első pár perc után már jött is a dörömbölés. Egymásra néztünk a gyerekkel, nem értettük. Ha ebéd előtt sem lehet gyakorolni, akkor mikor? Létezik mindenki számára ideális időszak ebből a szempontból?

Mivel a gyakorlást nem hagytuk abba, a dolog úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy a zongoraszót rendszeres időközönként követte a dörömbölés. Elég idegesítő volt. Lehet, hogy a mi gondolkodásunkkal van baj, és a házirend szerint sem lehetne most gyakorolni? Lementem, hogy megnézzem, mit mond. Ez állt benne:

Hétvégén néma csöndben kell otthon ülni, mert így szól a házirend?

Én ezt nem értem. Pontosabban nem tudom értelmezni az aláhúzott mondatot.

Mi számít zajt okozó eszköznek?

Ha egy tompított hangú zongora hangja (a pianinókat egy filcbetéttel le lehet “halkítani”) zajnak számít, akkor a húsklopfolás mi? Vagy a fúrás, ami így néz ki egy szép vasárnap délelőtt:

De hangos a porszívó is, a mosógép is, a zenehallgatás, a szerelés, a felújítás, és még sokáig sorolhatnám. Tévedés azt gondolni, hogy a szabályok minden társasházban ugyanazok, pedig valahol ez lenne a logikus. Sok helyen egyáltalán nincs kint semmilyen házirend, máshol a porolás időpontját is szigorúan szabályozzák. 

 Ne moss, ne zongorázz, és üljél csendben, ha társasházban élsz!

Nagyjából 14.00-ig a mi társasházunkban elég nagy a hangzavar, gondoltam, belefér mindebbe egy óra gyakorlás. A szomszédom – a jelek szerint – ezt vitatja. Felhívhatnám persze a közös képviselőt, de kötve hiszem, hogy szeretne beleavatkozni ebbe. Valószínűleg az lenne a legcélravezetőbb, hogy ha bemennék a szomszéd házba, felmennék a második emeletre, és becsöngetnék a közvetlen szomszédomhoz, hogy megkérdezzem: Komolyan az a véleménye, hogy megszegem az együttélés szabályait? És ez a dörömbölés volt az egyetlen ötlete a véleménynyilvánításra? Nem lett volna egyszerűbb becsöngetni és azt mondani: “Kérem, én hajnalig dolgozom, nem tudok önöktől szombaton délelőtt aludni.” Ha ez lenne a harag oka, valószínűleg még meg is értenénk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top