Életmód

Milyen a kiegyensúlyozott reggeli?

Minél változatosabban étkezünk, annál nagyobb eséllyel biztosítjuk szervezetünk számára a különböző, létfontosságú tápanyagokat. Ám minden esetben törekedni kell a mérsékelt mennyiségekre és az egészséges alternatívák választására már a nap első étkezése, a reggeli során is.

Összességében elmondható, hogy egy kiegyensúlyozott reggelinek ajánlott teljes értékű gabonából készült élelmiszert, mint teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet, tejet, tejterméket, sovány húsfélét, zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve folyadékot tartalmaznia. A reggeli mint főétkezés (ha az ebédre és vacsorára gondolunk) ugyanolyan joggal érdemli meg, hogy változatos összetételű legyen. Ezen felül, ha minden élelmiszercsoportnak adunk lehetőséget a reggeli étkezésben, a megfelelő makro- és mikrotápanyagokhoz is hozzájutunk.

Milyen a kiegyensúlyozott reggeli?

A zöldségek és gyümölcsök alapvető elemei reggelinknek. Azon túl, hogy nagy élelmirost-tartalommal bírnak, színük és illatuk a bennük található, biológiailag aktív anyagok jelenlétéről árulkodik, amelyek egymást kiegészítve, kedvező hatásúak a betegségek megelőzése és egészségünk megtartása érdekében. Minél több színben pompázik tányérunk, annál többet teszünk egészségünkért.

Milyen a kiegyensúlyozott reggeli?

A reggelinek ún. komplett étkezésnek kell lennie, tehát teljes értékű fehérjét is kell tartalmaznia. Teljes értékű fehérjeforrásaink közé tartozik a reggelire leggyakrabban és legszívesebben fogyasztott tej és az egyéb tejtermékek is. Előnyös fehérje-összetételén kívül jól hasznosuló kalciumforrásnak is számít, így kiemelten ajánlott fogyasztani reggelink részeként.

A kiegyensúlyozott összetételű reggeli emellett összetett szénhidrátokat (mint például teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket, teljes értékű gabonából készült reggelizőpelyhet) is tartalmaz. A reggeli energiatartalmának kb. 50 százalékát javasolt szénhidrátból fedezni. Az agy táplálékául elsődlegesen a glükóz (a vérben keringő cukor) szolgál. A megfelelő glükózellátottsághoz, így agyműködéshez elegendő mennyiségű, kb. 250 gramm szénhidrát fogyasztása szükséges egy nap. Ezért is nagyon fontos, hogy beépítsük a különböző szénhidrátforrásokat a reggeli étkezésbe.

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen reggelizők kisebb testtömegindexszel rendelkeznek a nem reggelizőkhöz képest; a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Ennek egyik fő oka, hogy a reggeli kihagyása túlzott mennyiségű ebédhez vagy a hirtelen jelentkező étvágy következtében egyéb, kis tápértékű nassolni valók fogyasztásához vezethet. Ha a reggeli mellőzése mellett napközben sem hagyunk időt a megfelelő étkezésre, esti túlevést tapasztalhatunk (hűtő esti megtámadása), ami azon felül, hogy túlsúly kialakulását eredményezheti, emésztőrendszerünket is megterheli.

Milyen a kiegyensúlyozott reggeli?

A reggelizés kihagyásának okai között még mindig az időhiány áll az első helyen. Tévhit: a kiegyensúlyozott reggelihez sok idő kell. Bár a nyugodt elfogyasztáshoz időt kell teremteni, de több variáció létezik a gyors és kiegyensúlyozott reggelire (például egy adag NESTLÉ FITNESS gabonapehely sovány tejjel és gyümölccsel).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top