Életmód

Te tudtad, hogy mikor és mennyi vizet kell inni egy nap?

Egy régi japán szokás szerint az a legjobb, ha közvetlenül reggel felkelés után elfogyasztunk egy jó nagy pohár vizet. Aztán azt hallottam, a japán módszer egyenesen egy liter körüli mennyiségben határozza meg azt, mennyi az elegendő.

Az üres gyomorra ivott víz aktiválja a keringést, az emésztést, és helyreállítja a vérnyomást. Sokkal erősebb hatása lehet, mint egy pohár kávénak. Nem egyszerű feladat ez amúgy, mert én ma reggel megpróbáltam magamba tuszkolni nagyon sok vizet, de három decinél nem ment több. Ráadásul második lépésként már a kávémra gondoltam, de most oda fogok figyelni majd arra, hogy ébredés után legalább egy nagy pohárnyi mennyiséget megigyak. Többen esküsznek a citromos, sőt a citromos és langyos víz kora reggeli fogyasztására, ezt is csak javasolni tudom.

Minden étkezés előtt igyunk egy pohár vizet

A legjobb, ha étkezések előtt egy félórával iszunk egy-egy pohár vizet. Aktiválja az emésztőrendszert, megtisztítja a nyálkahártyát, a gyomrot, a belet, helyreállítja a vérnyomást, hidratálja a testet.

A szakember külön felhívta a figyelmet arra, hogy semmilyen körülmények között ne evés közben igyunk. Főleg ne cukros üdítőt, de ez már egy másik téma. Azt mondta, ha étkezés közben iszunk, egy falat, egy korty, a szervezetünk nem fogja érteni, mit művelünk, és nemhogy felpörgetnénk az emésztésünket vele, de hízni kezdünk, mert a szervezetünk nekilendül raktározni az ételt. Étkezés után ugyanezen indokok miatt nem tanácsos inni már. Várjuk meg, amíg szépen emésztünk.

Én nagyon összevissza rohangálós életet élek, de ahhoz nagyon régóta már ragaszkodom, hogy ha az adott napon megtehetem, akkor az ebéd pontosan délben legyen. Így szerintem én majd beállítom a telefonomat egy olyan jelzésre, amely pontban fél 12-kor csipog nekem arról, igyak egy pohár vizet.

Egy pohár víz sportolás előtt

Ha hidratáljuk a testet, megkönnyítjük az izmok működését is. Sportolás előtt egy pohár vízzel sokat segítesz az erőnléteden is, viszont sportolás közben is minden további nélkül lehet kortyolgatni. Sportolás alatt érthetem akár a nehéz fizikai munkát, a családi kirándulást vagy azt, amikor a munkahelyedről hazasétálsz gyalog, és az legalább félóra sétát jelent. Indulás előtt igyál, és legyen a táskádban is egy félliteres flakon.

Ha tovább szeretnéd olvasni, hogy mikor kell még vizet inni, kattints a Bouvet caféblogra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top