Életmód

Drámaian sokan halnak meg hirtelen szívleállásban

Ijesztő adat, hogy Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban. A szám jelentősen csökkenne, ha felismernénk a szívinfarktus jeleit.

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit, ezért Javítsd a reakcióidődet! szlogennel társadalmi célú kampányt indít a Magyar Kardiológusok Társasága – adta hírül az inforadio.hu.

Fel kell ismerni a jeleket, és hívni a mentőt

Kiss Róbert Gábor, a társaság elnöke, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa szerint a magyar lakosságnak meg kell tanulnia, hogy a mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, ha nem múlik el rövid időn belül, akkor haladéktalanul mentőt kell hívni. Minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozás veszélye. Ha a heves mellkasi fájdalom néhány percnél tovább tart, az a szívinfarktus jele lehet. Ha a szívkoszorúér elzáródik, akkor a szív nem tudja ellátni magát vérrel, és egyre nagyobb része kezd elhalni.

Kiss Róbert Gábor kiemelte, hogy a magyar egészségügyben a kardiológiai ellátás, annak sürgősségi, mentési területe is kiemelkedőnek számít. Csak arra van szükség, hogy a beteg időben jelentkezzen.

Sokkolóan sokan halnak meg hirtelen szívleállásban, nem ismerjük fel a jeleket!

Túl sokáig várunk

A betegek legalább egyharmada több mint 12 órát vár arra, hogy orvoshoz forduljon – mondta el Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Kitért arra is, hogy már minden mentőautóban van olyan készülék, amely a beteg EKG-ját azonnal továbbítja a szívcentrumnak, ez gyorsítja az ellátást. Emellett már a mentő kiérkezése előtt telefonon is segíteni tudnak a beteg környezetének abban, hogy mit tudnak tenni, szükség esetén hogyan kezdjék meg az újraélesztést.

A legtipikusabb tünet

A legtipikusabb tünet az erős, szorító mellkasi fájdalom, de az is lehet, hogy lentebb, a gyomortájon jelentkezik a fájdalom. A legnagyobb probléma, hogy sokan nem hiszik el, velük is megtörténhet, hogy szívinfarktust kapnak, ezért nem kérnek időben segítséget.

Koncertekkel népszerűsítik az üzenetet

Vasárnap a  Városligetben, a Nagyréten ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint a többi között az egészségmegőrzésről, a szívbetegségek megelőzéséről, rizikófaktorokról és az újraélesztésről tartanak majd előadásokat. Emellett színes programok is lesznek. Koncertezik például Janicsák Veca, a Vastag testvérek, de lesz főzés Lázár séffel, és a Besenyő család is fellép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top