Életmód

Pihentesd az idegeid illatokkal!

Mi emberek az érzékszerveink közül a szemünkre támaszkodunk leginkább: az információk 60-90 százalékát látás útján szerezzük be a környezetünkből. (Elgondolkodtató, hogy mennyi érzéki élménnyel gazdagodhatnánk nap mint nap, ha a többi négy érzékünket is ilyen intenzíven használnánk…). A lélekre és az idegekre viszont nem a látvány gyakorolja a legnagyobb hatást, hanem az ízek és illatok, és emlékeinkbe, memóriánkba is mélyebben égnek bele ezek az információk. Ezért, ha csillapítani szeretnéd elfáradt lelked és meggyötört idegeid kínjait, keress valami kellemes szagolni valót. Például válassz egyet tippjeink közül!

Levendula

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend, reneszánszát éli ez a különleges növény. Teljes joggal egyébként, mert a levendula nem csupán szép, de igen hasznos is: teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is, levendulavirágot pedig gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

Pihentesd az idegeid illatokkal!

 

Érdemes beszerezni egy kis vászonszütyőnyi adagot belőle és magunknál tartani feszült helyzetekre, de kapható belőle készült tinktúra és kivonat is kis fiolákban, ami még praktikusabban hordozható.

Kamilla

A kamilla vagy más néven az orvosi székfű is régóta ismert és kedvelt növénye a természetgyógyászatnak. A levendulához hasonlóan ennek is nyugtató, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása van, és jót tesz a bőrnek, hajnak is – a kozmetikai ipar nagy mennyiségben fel is használja az illóolaját. Teakánt főzve egészséges, jó ízű és illatú italt nyerhetünk belőle, ami garantáltan feledteti velünk napi gondjainkat legalább arra az időre, amíg kortyolgatjuk, és elmélyülten beszippantjuk a csodálatos “sárga páragőzt”.

Fahéj

Ez is könnyen beszerezhető és hatékony stresszoldó szer. Van, akinek talán már túl intenzív az aromája, de mégis érdemes kipróbálni ezt a fűszert, ha nyugtalanok vagyunk vagy éppen csak nyomott a hangulatunk. Jótékonyan hat az emésztésre, a szív- és érrendszeri panaszokra és a vércukorszintre, vérnyomásra egyaránt, már napi két grammnyi mennyiségben is. Illata a karácsonyok, meghitt családi ünnepségek nyugalmát, gondtalanságát idézi fel

Csokoládé

A csokoládé általános hangulatjavító szer, ráadásul gyakorlatilag bárhol hozzájuthatunk. A tiszta, jó minőségű csokoládé bővelkedik koffeinben, anamidban és apolifenolban, ezek stimulálják a központi idegrendszert, és jókedvre derítenek. A csokoládé emellett jótékonyan hat az erek falának rugalmasságára, így támogatja az egészséges vérkeringést. Egy bögre illatos kakaónál kevés jobb idegnyugtató és élénkítő szert találhatnál magadnak.

Pihentesd az idegeid illatokkal!

Kávé

Kivéve talán a jól bevált kávét, amely nem azért ajánlott stresszes időszakokban, mert nyugtatja az idegeket, hanem mert illata és maga a kávézás szertartása kizökkent a hétköznapok rohanásából, egy kis időre elfeledteti a napi kellemetlenségeket, és a fáradtságérzetet is csökkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top