Életmód

Így változik a melled anélkül, hogy észrevennéd

A mellek az életkorral változnak, mégsem biztos, hogy észreveszed ezeket a változásokat.
Így változik a melled, anélkül, hogy észrevennéd

A 20-as éveidben
A lányok ilyenkor csúcsformában vannak, ilyenkor alakul a mell zsírral beszőtt, rostos kötőszövetének végső mérete. Ezután az idő után nem nő már tovább a mell. Kemény, és úgymond sűrű lesz a mellszövet. Kialakulhat a ciklus alapján egy-két fájó duzzanat, és érzékeny, fájdalmas lehet a mell a menstruáció idején. Azonban az esetlegesen kialakuló csomók nagy eséllyel nem rosszindulatúak.

A 30-as éveidben
Általában ebben az időszakban szülnek a nők. A terhesség és szoptatás ideje alatt akár 3 kosármérettel is nőhet a mellük, striák alakulhatnak ki, és a mellbimbó is előrébb ugorhat, sőt meg is sötétedhet. A szoptatás után a mellek visszazsugorodnak a kiinduló méretre, néhány kevésbé szerencsés nőnél akár az alá is. A mell kevésbé lesz feszes, megereszkedhet.

A 40-es éveidben
Ha még nem szültél, akkor nézd az előző pontot. Ha igen, akkor itt az ideje befektetni a push-upos melltartókba, mert a gravitációs erők hatására megereszkedik a mell, és veszít kollagéntartalmából. Természetesen ez a mell méretétől is függ, de a kisebb mellűeknél is megfigyelhető bizonyos fokú tartásvesztés. Ha ebben az időben elkezdődik a menopauza, akkor az hasonló mellfájdalmakkal járhat, mint a 20-as években, a pubertás idején volt. Figyelni kell a rendszeres mammográfiai vizsgálatokra, mert ebben az időszakban gyakori a mellrák kialakulásának veszélye.

Az 50-es éveidben
Hacsak nem tartjuk fiatalon a sejtjeinket mesterséges hormonterápiákkal, ilyenkor megy a mellünk is nyugdíjba a menopauza miatt. A petefészek nem termel több ösztrogént, így a mellek annyira megereszkedhetnek és a kötőszöveteik annyira visszafejlődhetnek, hogy üres tasakokká alakulhatnak. Sőt ebben az időben a legfogékonyabbak az olyan betegségre, mint a mellrák. Ilyenkor semmiképpen ne hanyagoljuk a rendszeres szűrővizsgálatokat.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top