Életmód

Így vásárolj okosan karácsonykor!

Ebben az időszakban könnyen eshetünk abba a hibába, hogy többet költünk, mint amennyit szeretnénk. Íme néhány tipp, hogy legalább jövőre ne járjunk így.

Tudtad, hogyha gyerekek nélkül mész vásárolni 29%-kal kevesebbet költesz? És azt, hogy ha a pároddal, akkor 20%-kal többet, mint amennyit egyedül vásárolnál?

Pedig egy kutatás bebizonyította ezt. Most mutatunk néhány trükköt, hogyan kerüld el a túlköltekezést.

Így előzd meg a túlköltekezést karácsonykor

Kerüld az ajándéktáskákat
Sok cég ajándékoz logózott táskát, de nagyon fontos, hogy ezek általában irreálisan nagyok, ezzel ösztönöznek arra, hogy jól megtöltsd. Ne ilyennel menj vásárolni!

Ne dőlj be az ártrükköknek
Sok üzlet azzal trükközik, hogy prémium árú termék mellé elhelyez egy kicsit olcsóbb, de hasonló tulajdonságokkal rendelkező terméket. Te megveszed az olcsóbbat, és azt hiszed, jó üzletet csináltál. Pedig valójában egy mégiscsak rosszabb konstrukciót választottál.

Ne higgy a 9-nek
Ezt a trükköt te is ismered. Ha egy termék, mondjuk 2990,- forintba kerül, akkor azt hamarabb megveszik az emberek, mint ha 3000 forintba. De azt tudtad, hogy tanulmányok bizonyítják, hogy akkor is hamarabb megvették az emberek azt a terméket, ami 4990 forintba került, mint ha 3000-be került volna?

Nyitott pénztárca trükk
A bejáratnál elhelyezett hatalmas akciókat, amik akár félárba is kerülnek, már előre nyitják a vásárlók pénztárcáit, mert olyan dolgokat is hajlandóak vagyunk megvásárolni csak ezért, mert nagyon akciós, amire egyébként semmi szükségünk. Ne dőlj be ennek a módszernek se!

Kincskereső játék
Az ömlesztett kihelyezések láttán, ahol kedvünkre vadászhatunk olcsó kincsek után, hajlamosak vagyunk többet költeni, és olyan dolgokat venni, amikre egyébként nincs szükségünk.

Valami ajándékba
Talán azt gondolod, hogy veszel valamit, és ajándékba kapsz hozzá valamit? Tévedsz! Ezek mind vásárlásösztönzők, sokkal több nyereséget realizál a kiskereskedő, mert többen vesznek az ajándék reményében valamit, amit nagy valószínűséggel nem vettek volna meg.

Figyelj a trükkökre, és tudatos vásárlóként nem leszel az üzletek nagy kedvence, de vastagabb pénztárcával várhatod az új esztendőt.

Olvass tovább tudatos vásárlás témában!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top