Életmód

7 hasznos tanács kezdő jógázóknak

Azt tapasztalom, hogy a környezetemben egyre többeket érdekel a jóga, szinte menő lett jógázni járni, de sokan még mindig nem tudják, hogyan is vágjanak bele. Rengeteg különböző óra, stúdió között lehet válogatni.

Sőt egyre több fitneszterem kínálatában találkozhatunk jógaórákkal, így a bőség zavara az érdeklődőt kihívás elé állíthatja. Ha te is így érzel, feltétlenül olvass tovább! Emellett még nincs vége a januárnak, a nagy fogadalmak és azok be nem tartása havának még csak a felét hagytuk el. Ha te is megfogadtad, hogy elkezdesz (újra) mozogni, esetleg jógázni, akkor szeretnék segíteni neked ezzel a pár tanáccsal a kezdetekben, amelyeket a yogitimes szakértőitől lestem el. 

7 hasznos tanács kezdő jógázóknak

Válassz óratípust

A választék nagyon széles: kezdve a hagyományos, fizikailag erősebb astangától a lágyabb yinen át egészen az izzasztó bikramig számtalan alternatíva kínálkozik. Mielőtt leteszed valamelyik mellett a voksod, nézz utána, tanulmányozd kicsit az egyes típusokat, jógastílusokat! Olyan órát válassz, amely megfelel a személyiségednek, a jelenlegi edzettségi állapotodnak: ha okosan választasz, szinte biztos, hogy hosszú és jó kapcsolat alakul ki a jógával, ha viszont nullához közeli erőnléttel egy fizikailag megterhelőbb órába csapsz bele, lehet, hogy a választásod örökre távol tart majd a matractól.

Találd meg a megfelelő helyet

Ideális esetben minden újdonsült jógázónak jól képzett oktatótól kell(ene) tanulnia, csökkentve így a sérülésveszély kockázatát, sőt egy tapasztalt oktató felkínálhatja számodra egy-egy ászana módosított-könnyített verzióját. Igazításokkal pedig belesegít a különböző ászanákba, hogy azok valóban el tudják érni a kívánt hatásokat. Alakítsd a helyválasztásodat is a céljaidhoz: ha olyan órát keresel, ami simán csak formába hoz, lehet, hogy a fitnesztermek környékén érdemes keresgélned. Ha a spiritualitás is érdekel, inkább kifejezetten jógastúdiókat kutass fel. 

A folytatásért kattints a Jóga egyszerűen caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top