Életmód

Végre jöjjön néhány jó hír a stresszről!

A stressz káros hatásait az egészségre évekig tartana felsorolni. Hogy ne görcsöljünk rá ezekre annyira, lássuk most a stressz pár pozitív hatását, hátha így a nyugalmunkat is könnyebben megőrizzük majd!
Végre jöjjön néhány jó hír a stresszről!

A stressz egyaránt mindannyiunk rémálma, és mindennapjaink része. Az egészségre gyakorolt káros hatásai szinte végtelenek. A stressz kialakulásakor az agy kortizolt, más néven stresszhormont szabadít fel, ami rövid távon életmentő, hiszen ez segít átvészelni a krízishelyzeteket. Viszont krónikus stressz esetében, ha hosszú távon magas marad a szintje, az elhízástól kezdve magas vércukorszinten át a gyenge szellemi tevékenységig rengeteg rossz hatással járhat.

Kelly McGonigal pszichológus, viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy bár tényleg vezethet betegséghez és depresszióhoz a stressz, bizonyos esetekben a teljesítményt is javíthatja. Sőt igazából az, hogy kárunkra válik-e a stressz, a gondolkodásunkon múlik: McGonigal 30 000 embert vizsgált 8 éven keresztül, és arra az eredményre jutott, hogy csak azoknál alakult ki a stressz következtében betegség, akik szentül hitték, hogy a stressz rosszat tesz az egészségnek. Akik nem stresszeltek azon, hogy stresszelnek, egészségesen megúszták a mélypontokat.

A pszichológus azt is elárulta, hogy éles helyzetben, például egy nyilvános előadás előtt, hasznos lehet egy kis stressz: egyetemi hallgatókat vizsgálva kiderült, hogy azok, akik rágörcsöltek az előadásra, végül jobban teljesítettek. Ennek hátterében a stressz kiváltotta fizikai reakciók állhatnak, amelyek felkészítik az illetőt a “harcra”.

De McGonigal egy másik érdekes jelenséget is említ: ez a stresszparadoxon, ami annyit jelent, hogy azokra az emberekre, akik az életüknek nagy jelentőséget tulajdonítottak, akik úgy érzik, van céljuk az életükben, ugyanúgy igaz, hogy sokat stresszelnek. Tehát bár a stressz az életük része, összességében pozitívan gondolkoznak.

Végre jöjjön néhány jó hír a stresszről!

A stressz továbbá az emberi kapcsolatok kialakulását, fejlődését is elősegítheti. Biztosan hallottál már az oxitocinról, a boldogsághormonról, ami például szex alatt termelődik. Nem is gondolnád, hogy stresszhelyzetben is kapsz belőle egy adagot! Mikor minden összeomlik körülötted, és felhívod a legjobb barátnődet, hogy kipanaszkodd magad, a problémák kimondása, és a tudat, hogy valaki meghallgat, ugyanúgy oxitocint szabadít fel – ezért lesz ennek hatására jobb kedved.

A lényeg, hogy ha stresszhelyzetbe kerülsz, ne ronts a helyzeten azzal, hogy azon görcsölsz, ez mennyit árt az egészségednek. És ha rossz kedved van, bátran kérj segítséget a szeretteidtől, hiszen ezzel nemcsak csökkented a stressz-szinted, de még a kapcsolataidat sem hagyod elkallódni.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top