Életmód

A szép haj öt titka

A szép hajhoz szükséges legfontosabb összetevők nem a méregdrága samponokban és pakolásokban rejlenek, hanem abban, amit megeszünk.

Ha odafigyelünk rá, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be az alábbiakból, nem lesz okunk panaszra a hajunkat illetően.

Vas és cink. A vas és a cink elősegíti a hajhagymák fejlődését. Jó forrásaik a vörös húsok, fogyasszunk belőle hetente kétszer. Vegetáriánusok szójából és lencséből juthatnak elegendő vashoz és cinkhez. Figyeljünk arra, hogy a C-vitaminban gazdag ételek gátolják a vas felszívódását.

A fényes, dús haj megfelelő táplálkozással elérhető
A fényes, dús haj megfelelő táplálkozással elérhető

D-vitamin. Serkenti a hajnövekedést. Elegendő mennyiségű D-vitaminhoz elsősorban nem táplálékokból, hanem a napsütés hatására juthatunk, persze vannak étkezési forrásai is.

Fehérje. Amellett, hogy az élethez nélkülözhetetlen anyag, még a hajnövekedést is serkenti. A nők számára napi 46 gramm fehérje bevitele ajánlott, ezt legkönnyebben állati forrásokból – hús, tejtermékek – tudjuk fedezni.

Omega-3-zsírsavak. Hetente kétszer fogyasszunk olajokban gazdag halféléket, például lazacot, és szép fényes lesz a hajunk.

Biotin. Más néven B7– vagy H-vitamin, amit hívnak a szép bőr és haj vitaminjának is. Szintén a hajnövekedést serkenti, de fényt és lágyságot is kölcsönöz a hajnak. A tojásban például elég sok biotin van.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top