Életmód

Citromfűvel az álmatlanság ellen

Stressz, álmatlanság, gyomorproblémák... Nem, szerencsére ez nem egy gyógyszerreklám lesz.

A citromfű őshazája Elő-Ázsia, onnan szerzetesek hozták el európai kolostoraikba. Nem véletlenül ragaszkodtak a gyógynövényhez, hiszen számtalan jótékony hatása van. 

A hivatalos orvoslás az idegrendszeri alapú alvászavarokra, gyomorpanaszokra és étvágytalanságra is ajánlja. Mivel vírusölő is, ajakherpeszre is alkalmazható. A citromfüvet a néphagyomány rossz közérzetre, gyomor-, epe- vagy májbántalmakra használja. De megfázásra, menstruációnál és szülési fájdalmak enyhítésére is alkalmazták. A legismertebb mégis a nyugtató hatása, sokan isszák a teáját idegességre vagy álmatlanság ellen.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Általában egy csésze teába 3 teáskanálnyi citromfüvet javasol a szakirodalom. 

Citromfű nagyon sok kertben terem. Szereti a meleget és a fényes helyeket, a talajigénye viszont nem jelentős. Ha termeszteni szeretnéd a citromfüvet, arra ügyelj, hogy érzékeny a fagyokra, így a tövét takard le komposzttal. Ha kedved tartja, palántát is nevelhetsz vagy tőszaporítással is hozzájuthatsz egy-egy növényhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top