Életmód

Fejleszti az agyad, ha magadban beszélsz?

Az utolsó, ami eszünkbe jut, ha valaki magában beszél, hogy agytornát végez. Pedig a hangosan gondolkodás jó hatással van az agyműködésre, ezért nem érdemes lebecsülni!

Fejleszti az agyad, ha magadban beszélsz?

Aki magában beszél, hangosan futtatja le a gondolatmeneteit, az hamar megkapja a “furcsa” bélyeget. Pedig valójában neki lehet igaza: a magunkban beszélésnek ugyanis számos jó hatása van a gondolkodásra és az agyműködésre. Szóval ha munka közben magad elé motyogsz, ne szégyenkezz, legalább jól kitisztítod a fejed!

Könnyebb elrendezni a gondolatokat

Azzal, hogy hangosan kimondjuk, jobban rögzítjük a gondolatainkat. Így tisztábban tudjuk felidézni és átgondolni őket. Az eredmény: összességében átláthatóbb és rendszerezettebb gondolkodás.

Jobb lesz a memória

Hiába mondják, hogy a szó elszáll – könnyebb megjegyezni olyan dolgokat, amiket hangosan kimondtunk, mint azokat, amikre csak gondoltunk. Tanulás közben kifejezetten hasznos lehet a hangos memorizálás, és ez hosszú távon az egész emlékezőképességre jó hatással lesz.

Hatékonyabb lesz az agy

Kutatások szerint akik magukban beszélnek, azoknak gyorsabban és élesebben vág az eszük. Egy kísérletben például ezek az emberek gyorsabban megtalálták a keresett árukat egy bolt polcai között, mint azok, akik nem beszélnek magukban.

Közelebb kerülünk a céljainkhoz

Rengeteg terápia dolgozik a kimondás erejével – akár a tükör előtt állva, a saját szemedbe nézve, akár csak az üres szobában, a kimondott célok nagyobb eséllyel válnak valóra. Ezekre ugyanis könnyebb fókuszálni, mint a fejben ragadt gondolatokra.

Forrás: Higher Perspectives

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top