Életmód

Biztonságban van a pénzem a bankban?

A pénzedet tárolhatod párnacihában, a spejz polcán a barackkompót mögött vagy az íróasztal titkos rekeszében, de akármennyire is leleményes rejtekhelyeknek tűnnek ezek, a legjobb helye mégiscsak a bankban van, ha a biztonságról van szó.

 

A pénzügyekkel kapcsolatban sokan szereztek keserű tapasztalatokat az elmúlt években – elég, ha csak a devizahitelekre gondolnunk –, aminek hatására jóval óvatosabbá váltak, és kétszer is megfontolják, milyen financiális manőverbe kezdenek bele. Ennek megvan a jó oldala is, hiszen a magyar lakosság pénzügyi alapismeretei meglehetősen hiányosak, és ezek a krízisek arra ösztönzik az embereket, hogy körültekintőbben tájékozódjanak, sőt egyenesen képezzék magukat a témában. A bankokkal szembeni bizalom nem verdesi éppen az egeket, és sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy a bankbetétjük megfelelő biztonságban van-e, mások pedig egyenesen a párnacihás pénzőrzés “hagyományához” térnek inkább vissza. Pedig ezen a területen az átlagpolgárnak nincs félnivalója: a bankrendszer többszörös garanciákkal védi a betétesek pénzét olyan szélsőséges és nem túl gyakori esetekre is, mint egy rablás vagy bankcsőd, a titkos páncéltermek trezorjai pedig a legmodernebb technológiákkal őrzik az ott elhelyezett vagyontárgyakat.

Biztonságban van a pénzem a bankban?

Sem rablók, sem csődök nem foszthatnak ki

A legtöbben nem attól tartunk, hogy valami kalandos és filmvászonra illő akció során rablók fosztják ki a bankunk széfjét, és lassan ülepedő porfelhőt maguk után hagyva szélsebes vágtában tűnnek el a horizonton zsebükben a pénzünkkel, hanem sokkal inkább attól, hogy egy bankcsőd miatt kell búcsút intenünk a vagyonunknak. Szerencsére ilyen helyzetekben sem kell félni attól, hogy elveszítjük a pénzünket, ugyanis a betétekben elhelyezett pénzt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítása védi. A magyarországi bankok és takarékszövetkezetek ebben kivétel nélkül mind tagok, így gyakorlatilag mindenkinek védelmet nyújt, aki itthon bankban pénzt helyez el. Azonban ennek a védelemnek is vannak korlátai: az alap 100 ezer euró értékig (ez mostani árfolyamon 30 millió Ft körüli összeget jelent) biztosítja a betéteket, vagyis ha a bank, ahol a betétet lekötöttük, fizetésképtelenné válna, ekkora összegig téríti vissza a teljes összeget. Ha kártalanításra kerül a sor, akkor ráadásul nem csupán azt az összeget térítik meg, amit a betétes a számláján elhelyezett, hanem azt is, ami azóta a kamatok formájában gyarapította a betétet – persze csak akkor, ha ez együttesen nem haladja meg a 100 ezer eurót. A biztosítás számunkra díjmentes és automatikus.

Gyorsabb és nyomon követhetőbb a kártalanítás

A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszer működik, és nem csak papíron vállal garanciát a pénzünkért a bank: az elmúlt években több tízezer betétest kártalanítottak a pénzintézetek, és ezek a kártalanítások többségében 20 napnál rövidebb idő alatt le is zajlottak. 2015-ben ráadásul a betétesekre nézve kedvező jogszabályi változások léptek életbe ezen a téren, amelyek értelmében folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, és a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül. Mindez kiegészül azzal, hogy a betétesek számára a kártalanítások folyamataira nagyobb betekintést ad az OBA azzal, hogy új ügyfélportált indított, melynek segítségével a betétesek nyomon követhetik az őket érintő kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és amin további hasznos információkat is találnak.

Még több pénz az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top