Életmód

A fogyókúrázás alapelvei – így fogyj egészségesen

A fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de ahhoz, hogy tartós maradjon a fogyás, és az egészséged rovására se menjen, mindenképpen érdemes betartanod pár alapelvet.

 

A súlyvesztés a szervezet számára komoly stresszt is jelenthet, sőt akár bele is betegedhetsz, ha nem kellő körültekintéssel fogyókúrázol. Ha arra vágysz, hogy karcsúbb legyél, és szeretnéd, hogy eltűnjenek rólad a felesleges kilók, semmiképpen se kampányszerű villámdiétákkal próbálkozz, hanem életmód-változtatással, rendszeres és mértékletes táplálkozással. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik az egészséges és tartós fogyás elengedhetetlen alapelemei.

A fogyókúrázás alapelvei – így fogyj egészségesen

Víz, víz, víz!

Megfelelő folyadékbevitel nélkül nagyon hamar vészjeleket fog adni a szervezeted, ami amúgy is extra megterhelés alatt áll a fogyókúra miatt. Ezért fontos, hogy rendszeresen igyál. Erre a célra a legmegfelelőbb a tiszta csapvíz, de kúraszerűen ásványvizet is fogyaszthatsz. Ez utóbbit azonban nem szabad túlzásba vinni, mert nagyon sok olyan ásványi anyagot tartalmazhatnak, amik fontosak ugyan a szervezeted működése szempontjából, de a túladagolásuk veszélyes lehet, és betegségekhez vezethet. Az ideális az, ha naponta legalább 2,5 liter folyadékot megiszol, és ezt a mennyiséget egyenletesen elosztod a nap folyamán. Közvetlen étkezés előtt, közben és után minimális folyadékot igyál, hogy ne híguljanak fel az emésztőnedvek, ráadásul ezzel olyan kellemetlen dolgokat is elkerülhetsz, mint a puffadás.

Vitaminok és ásványi anyagok

A fogyókúra alatt is szüksége van a szervezetednek vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezért legyél óvatos, ha olyan fogyókúrás tippet kapsz, amiben egyoldalú étkezést javasolnak, vagy azt tanácsolják, hogy semmit ne egyél. Ezek a diéták kimerítik a szervezet vitaminraktárait, és több kárt okoznak, mint hasznot: rosszabb esetben nagyon legyengülsz és meg is betegedhetsz. Számos ételféleség viszont kitűnő fogyókúrás alap lehet, mert kalóriaszegény, finom és vitaminokban gazdag egyszerre: például a zöldségfélék, joghurtok, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, gyümölcsök mind ilyenek.

Egyél naponta ötször

A leghatékonyabb fogyókúrás módszer, ha rendszeressé teszed az étkezéseid. Naponta ötször egyél, és lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban legyenek az étkezések. A három főétkezés – reggeli, ebéd és vacsora – közé iktass be egy tízórait és uzsonnát, amiken épp csak bekapsz valamit, ami elűzi az éhséged. Ezzel a módszerrel kielégíted az étvágyad is, hiszen gyakorlatilag 2-3 óránként ehetsz, másrészt a szervezeted számára is kiszámítható lesz a tápanyagbevitel, és ezért nem törekszik majd arra, hogy zsírtartalékokat halmozzon fel, Ugyanakkor felgyorsul az anyagcsere is, jobban ürülnek ki a méreganyagok, és az általános közérzetednek is használ. Fontos, hogy ne hagyj ki egy étkezést sem, ha már egyszer ráállsz erre a ritmusra, mert az az anyagcsere lassulásával jár. Ezen kívül úgy időzítsd az utolsó étkezést, hogy minél korábban legyen – lehetőleg lefekvés előtt 3-4 órával.

A fogyókúrázás alapelvei – így fogyj egészségesen

Egyél mértékkel és változatosan

A rendszeresség mellet a mértékletesség és a változatosság a legjobb fogyókúrás tanács, amit adhatunk. Figyelj rá, hogy sose egyél annyit, hogy teltségérzet, túlzott jóllakottság legyen úrrá rajtad. Ezt egyébként egy kis trükkel segítheted is: a megszokottnál kisebb tányérról egyél, mert ezen kevesebb étel fér el, de mégsem marad az az érzésed, hogy fél adagot ettél.

A változatosság legalább annyira fontos, mint a mértékletesség, mivel az emberi szervezet számára rengeteg különféle tápanyag, vitamin és ásványi anyag kell ahhoz, hogy egészségesen működhessen. Viszont ezek különféle ételekben találhatók meg: némelyikben a vitamin több, némelyikben az ásványi anyagok. Ezért egyél sokszínűen: legyen az étrendedben hal, fehér és vörös hús, zöldségek, gyümölcsök, magvak, tejtermékek, gabonafélék, és egyik se kerüljön túlsúlyba a többi rovására. Annak érdekében, hogy ezek a fontos tápanyagok minél jobban hasznosuljanak, törekedj rá, hogy ne süsd és főzd szét a ételeket: a párolt, nyers vagy félig nyers ételek legyenek dominánsak inkább.

További diéta témájú cikkek az NLCafén

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top