Életmód

Testközelből megtapasztalhatod, milyen 85 évesnek lenni

Egy high-tech fejlesztésnek köszönhetően pillanatok alatt évtizedeket öregedhetsz – szerencsére csak átmenetileg.

Egyetlen gombnyomás, és a makkegészséges, 34 éves Ugo Dumont máris egy 85 éves, betegségektől gyötört öregember testében érzi magát.

“Hűha!” – Ugónak ez volt az első reakciója, amikor a New Jersey-i Liberty Tudományos Központban a speciális, számítógép vezérelte exoszkeletonba öltöztetve megtapasztalta, milyen lehet szürkehályogtól, ízületi bántalmaktól, hallásromlástól szenvedő idős embernek lenni. A hallását eltompította, a látását a perifériákra korlátozta a készülék. A mozgása is akadályozott lett, hiszen az ízületi bántalmak nem tesznek lehetővé fiatalos, ruganyos lépteket. A 18 kilós öltözet adott neki némi ízelítőt abból, milyen mozgási nehézségekkel küzd sok ember ebben a korban.

A távolból irányítható öltözet képes átadni az élményt, amikor annyira merevek az ízületeid, hogy képtelen vagy levenni a gabonapelyhet a polcról, vagy amikor egyetlen szót sem értesz a beszélgetőpartnered mondókájából egy zajos étteremben.

Nagyszerű érzés lehet kibújni végre ebből a cuccból
Nagyszerű érzés lehet kibújni végre ebből a cuccból

Az öltözet megalkotásának célja az volt, hogy empátiát keltsen az idősek iránt, és ráirányítsa a figyelmet, hogy a fejlett társadalmak elöregedésével rohamosan nő a magatehetetlen emberek száma. Nyilván nem tudja átadni a fizikai fájdalmat, vagy például nem tapasztalhatjuk meg általa, milyen lehet Alzheimer-kórosnak lenni, de elég jó betekintést nyújt abba, mi várhat ránk is.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top