Életmód

7 dolog, amit sose hagyj ki edzés után

Nem mindegy, hogyan eresztesz le egy kimerítő edzés után: ha megfogadod az alábbi tippeket, maximalizálhatod az edzés hatását, miközben az egészséged is véded.

 Ha előre kiszámolod, mennyi időt szánsz edzésre, sose felejts el számolni a levezetés idejével se! Ugyanis ha egy kimerítő edzés után nem adsz időt a szervezetednek regenerálódni, azzal növeled a sérülés esélyét, és csökkented a mozgás hatékonyságát. Ezért az alábbi tippeket mindig tartsd észben!

7 dolog, amit sose hagyj ki edzés után!

1. Levezetés

Ha egy óráig futottál a futópadon 10 km/h-val, ne ugorj le csak úgy! Adj időt a testednek, hogy lehűljön egy lassúbb, nyugodtabb tempóval. Így elkerülöd a túlzott kortizol- és tejsavtermelést.

2. Nyújtás

Az izmok lenyújtása létfontosságú egy megterhelő edzés után. Az alapos nyújtással elkerülheted az izomgörcsöket, és az izomláz sem lesz olyan kínzó. Nyújtó gyakorlatokat végezhetsz az edzések közötti napokon is, és meglátod, a mozgás is jobban fog menni a következő alkalommal!

3. Izzadás

Az edzés alatt elkezdődött méregtelenítő folyamatot kimaxolhatod egy lazító szaunával vagy gőzfürdővel. Ha nincs az edzőteremben lehetőséged rá, egy forró zuhany is megteszi.

4. Folyadékpótlás

Edzés után figyelj rá, hogy pótold az elvesztett folyadékot. Igyál sok tiszta vizet vagy kókuszvizet, amivel az elvesztett elektrolitokat is visszanyerheted.

5. Előzd meg a gyulladást

Ha úgy érzed, kicsit túlerőltetted valamelyik izmodat, és már az edzés után duzzadást érzel benne, egyből vegyél be valamilyen gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszert.

6. Proteinpótlás

A fehérjeshake-ek nemcsak edzésmegszállottaknak valók! Az izmok egészségéért és megfelelő épülésükért is fontos, hogy edzés után fehérjében gazdag ételeket vegyél magadhoz. Ilyen a csirke, a tonhal, a lazac vagy a mogyoró is.

 

7. Magnéziumbevitel

Ha kiszáradtál-kifáradtál edzés alatt, ingerültnek érezheted magad. Ezért és az izomgörcsök megelőzéséért fontos, hogy magnéziumot vigyél be a szervezetedbe. Természetes forrása a banán, a spenót és a halfélék is.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top