Életmód

Hogyan kerülheted el a mellbevágó diagnózist?

Nekünk, nőknek talán nincs is más olyan testrészünk, ami olyan komoly figyelmet kapna, mint a mellünk. A férfiak örömmel legeltetik a szemüket egy ívesebb dekoltázson, míg mi, nők fürkésző tekintettel mérjük fel, mi van versenytársaink melltartójában. Bár a mell szem előtt van, nem foglalkozunk vele igazán eleget. Talán ezért is lehet első számú halálozási okaink egyike a mellrák.

Két dologban minden nő egyforma. Egyrészt egyikünk se igazán elégedett a saját mellével: nagyobbat, kisebbet, feszesebbet, teltebbet, gömbölyűbbet, tömörebbet, másmilyent szeretnénk, mint amink van. Másrészt mindannyian – ha csak igen belül is – rettegünk a mellráktól.
Ez a betegség egyre több nőt érint a világon, egyre fiatalabb korban. Míg korábban csak az 50 feletti korosztály volt veszélyeztetett, napjainkban egyre gyakoribbak a harmincas, sőt a huszonéves betegek. A mellrák szerencsére az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegség lehet, persze az eredményes kezelés egyik fontos feltétele a korai felismerés.

A mell  képalkotó szűrése, a mammográfia általában megbízható képet ad a mell állapotáról. Ez olyan apró, kezdődő elváltozásokat is megmutat, melyek a hagyományos tapintásos módszerrel még nem lennének érzékelhetőek. Ez a vizsgálattípus  45 éves kor felett névre küldött behívóval vehető igénybe az állami egészségügyi intézményekben, emlő-szűrőcentrumokban. Ezzel az állam által támogatott prevencióval szeretnék a különösen veszélyeztetett korosztályban lévőket segíteni, hogy elkerüljék a betegséget.

De mi a helyzet a fiatalabb korosztállyal? Ahogy fentiekben már szó volt róla, hogy ugyanis a mellrák kockázata a változó kor után jóval magasabb, mégis a fiatalabbaknak, illetve a mell implantátummal rendelkezőknek is fontos lehet a mell mammográfiai vizsgálata. Előbbieknél a korai felismerés miatt, utóbbiaknak pedig azért, mert az implantátum mellett a hagyományos, manuális vizsgálat nem adhat megbízható eredményt. A rendszeresen végzett mammográfiás vizsgálatfontos részévé kellene váljon minden tudatos nő életének, ahogyan a nőgyógyászati és méhnyak  szűrés is.

Hogyan kerülheted el a mellbevágó diagnózist?

A magán egészségügyi intézményekben pár napon belül kaphatsz időpontot, a rendelőbe érkezve pedig nem kell drága idődet várakozással tölteni, hiszen azonnal sorra kerülsz. Ez a gyorsan és gördülékenyen zajló vizsgálati lehetőség akkor lehet igazán nagy kincs, ha az önvizsgálat, vagy a nőgyógyász által végzett kontrol során csomót érzékelsz. Segítségével hamarabb juthatsz eredményhez, és gyorsabban kerülhetsz szakorvoshoz, ha az szükséges. A 25 éves múlttal rendelkező Diagnoscannél igény esetén azzal az orvossal is konzultálhatsz, aki értékeli az eredményt, hogy válaszoljon az esetleg felmerülő kérdéseidre.

Adj magadnak lehetőséget arra, hogy egyik legszembetűnőbb testrészed sokáig ép és egészséges maradhasson!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top