Életmód

Így újul meg az iPhone-od nemsokára

Az Apple tegnap tartotta éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, amely azért érdekes esemény, mert ilyenkor egy csomó fontos bejelentésre is sor kerül. Most sem volt ez másként, lássuk a legjelentősebb újdonságokat.

A Worldwide Developers Conference-re (WWDC) minden évben Kaliforniában kerül sor. Ilyenkor az Apple vezetése elsősorban a fejlesztők számára mutatja be a legújabb trükköket, azonban a sajtó is figyelemmel kíséri az eseményeket, hogy kiderüljön, milyen fontos újítások várhatók az év során.

Tim Cook a WWDC 2016 színpadán
Tim Cook Apple-vezér a WWDC 2016 színpadán

macOS Sierra

Az egyik jelentős változás, hogy az Apple operációs rendszerét már nem OS X-nek, hanem macOS-nak hívják. A legújabb változat a Sierra kódnevet kapta, ez az első asztali gépekre szánt operációs rendszer, amely már teljeskörűen integrálja a Siri digitális asszisztenst, emellett minden alkalmazásban megjelennek majd az eddig csak a böngészőkből ismert fülek. További újdonság, hogy a YouTube-videók esetében elérhetővé válik a kép a képben funkcionalitás. Az Apple Watch okosórák tulajdonosai ráadásul mostantól az óra segítségével léphetnek be számítógépükbe, amelyet használhatnak fájlok szinkronizálására, illetve az Apple Payen keresztül történő fizetésre is

iOS 10

Ősszel érkezik a következő operációs rendszer az iPhone-okhoz és iPadekhez is, az Apple pedig most elárult néhány részletet: az új változatban megújult vezérlőközpont kerül, emellett a 3D Touch integrációja is bővült, a felhasználók az új iOS-t használva újabb alkalmazásokba pillanthatnak bele, azok megnyitása nélkül.

Frissül a Photos alkalmazás is, amelyben mostantól már a készítés helyszíne szerint is rendszerezhetjük majd a képeket, amelyeket mappanézetben, de akár térképen is megjeleníthetünk.

Gombócból sem kevés...
Gombócból sem kevés…

A telefonos alkalmazásba is kerül egy ügyes trükk, a hangpostánkra érkező üzeneteket a szoftver képes lesz akár írott formában is megjeleníteni (kérdés, hogy ki használ még hangpostát 2016-ban).

Új dizájnt kap a Maps térképes alkalmazás is, amely mostantól könnyebben használható és több alternatív útvonal megjelenítésére is képes lesz. Lényeges újítás, hogy a különféle alkalmazások mostantól hozzáférhetnek a térképhez, így például egyből a térképet nézegetve hívhatunk Ubert, nem kell hozzá kilépni és elindítani egy másik appot.

Az iOS 10-nek azonban csak az újabb készülékek tulajdonosai örülhetnek majd, az Apple nem teszi majd elérhetővé a frissítést az iPad 2, iPad 3, iPad mini, illetve az iPhone 4S-tulajok számára.

Elszabadul az emojipokol

Megújul az üzenetküldő Messages alkalmazás is, amely továbbfejlesztett billentyűzetet és prediktív szövegbevitelt kap, emellett úgynevezett dinamikus szövegbuborékok kerülnek az app-ba, amelybe akár kézírással is beírhatjuk, amit szeretnénk. Érkezik egy láthatatlan link nevű funkció is, amelynek köszönhetően a címzett csak akkor látja a hivatkozást, ha valamelyik irányba elhúzza az üzenetet (ennek az lehet a fő funkciója, hogy a beszúrt linkek ne törjék meg annyira a beszélgetést, illetve egy hosszabb szövegbuborék ne nyomja szét a képernyőt).
Természetesen bővül a beszúrható emotikonok, emojik és matricák köre is, a fiatalabb felhasználók nagy örömére (és a Facebook Messenger nagy bánatára). Ennél azonban fontosabb, hogy a mélyebb integrációnak köszönhetően most már akár az üzenetekben is tudunk majd fizetési tranzakciókat lebonyolítani.

Siri-Siri lédi

A hanggal vezérelhető digitális asszisztens mostantól már asztali gépeken is elérhető lesz, ráadásul megnyitják a kódját a fejlesztők előtt, így érkezhetnek a Sirivel felturbózott olyan alkalmazások, mint például az Uber vagy a közös munkát megkönnyítő Slack.

Emellett komolyabb fejlesztést kapott az Apple Music is, amely számos, a felhasználói élményt rontó tervezési hibájától megszabadul, illetve könnyebb lesz a navigáció is a zenéket kínáló alkalmazásban.

Továbbfejlesztették a kifejezetten az Apple Watch-hoz szánt operációs rendszert, a watchOS-t is, ennek köszönhetően könnyebb és hatékonyabb lesz az okosóra használata.

Az Apple is beszáll az okosotthonok piacáért vívott harcba, a WWDC-n ugyanis bemutattak egy Home nevű alkalmazást, amely az összes digitális eszközünk vezérlését lehetővé teszi majd a telefonunkon keresztül.

A végére hagytunk még egy okos megoldást: mostantól lehetővé válik az, hogy például a telefonunkon másolunk egy szövegrészt, akkor azt egyetlen gombnyomással beilleszthetjük egy, a gépünkön megnyitott dokumentumba is.

További cikkek az Apple-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top