Életmód

4 érdekesség a PET palackokról

Az egyik leggyakoribb csomagolóanyag, amellyel nap mint nap találkozunk, a PET, amelynek különösen üdítőitalos, ásványvizes palackként való felhasználásáról számos tévhit él a köztudatban. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség összegyűjtötte a legfontosabbakat.
A PET a poliészterek közé tartozik, amelyeket az 1930-as évektől kezdve gyártanak, és rengeteg területen használják. A textiliparban az egyik leggyakoribb műszál, amiből készül polár pulóver, hálózsák, kötél, szőnyeg vagy szigetelő anyag – akár újrahasznosítva is. A csomagolóiparban a palackok mellett fóliák, tálcák alapanyaga, de lehet belőle teniszlabda és autó-alkatrész is. A PET újrahasznosításának lehetőségei szinte végtelenek: a használt flakonokból készülhet építési fólia, kerti pad, kerítés, esőkabát, szemeteszsák, italos rekesz, raklap, hajóvitorla, de még fekvőrendőr is.
 

1. Ideális üvegalternatíva

A PET, azaz polietilén-tereftalát a poliészterek közé tartozó, átlátszó, törhetetlen és ütésálló, az üvegnél sokkal könnyebb anyag. Ez mind elengedhetetlen tulajdonság ahhoz, hogy a belőle készült flakonokban, palackokban lévő italokat, folyadékokat biztonságosan, egyszerűen és környezetkímélő módon lehessen tárolni és szállítani. Az üveghez képest előnye, hogy a palack-előállításhoz használt formájában – PET-granulátumként, vagy a kémcső méretű és alakú előformaként – jóval kisebb, mint a kész flakon, így a szállítása kisebb károsanyag-kibocsátással jár. Ugyanez igaz az újrahasznosítására is, mivel a palack térfogata házilag is könnyen minimálisra csökkenthető.

A PET-palackot Nathaniel C. Wyeth amerikai mérnök találta fel az 1970-es évek közepén. Ez volt az első olyan megoldás, amely könnyebb volt az üvegnél, és a korábban használt műanyagokkal szemben nem szennyezte a benne tárolt élelmiszert.
 

 2. Újrahasznosítás

A PET-palack az élelmiszer-csomagolásokra vonatkozó szigorú kritériumokat, a fogyasztók kényelmét és a környezeti szempontokat is figyelembe véve az egyik legideálisabb csomagolóanyag. 100 százalékban és korlátlanul, gazdaságosan újrahasznosítható – azaz ugyanabból a palackból akár több ezerszer is készíthető újabb palack vagy más termék –, hulladékként pedig könnyen visszagyűjthető és szelektálható. Azt is érdemes tudni, hogy a PET az Európában felhasznált műanyagoknak mindössze 7 százalékát teszi ki.

A hulladék visszagyűjtésével és újrafelhasználásával a környezeti terhelés tehát csökkenthető, de nagyon sok múlik a fogyasztókon. Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon az utóbbi években – 2012 óta, a házhoz menő szelektív gyűjtés egyre több helyen történő megvalósításával – jelentősen fejlődött, és újrahasznosítással is egyre több cég foglalkozik. Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Hatóságának becslései szerint 2016-ban várhatóan tovább nő a lakosságtól szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége.

Azt is jó tudni, hogy ha a PET palackokat a lehető legkisebbre tömörítik össze, a hulladék kisebb térfogata miatt a szállításával járó környezeti terhelés is csökkenthető: a lábbal összetaposott palack az eredeti méretének mindössze negyedét teszi ki.

4 érdekesség a PET palackokról
A PET-palack könnyű súlya ellenére nagyon erős: egy félliteres flakon akár a súlya 50-szeresét is képes megtartani.
 

3. Egyre könnyebb

Természetesen a környezet védelme a gyártók számára is kiemelten fontos szempont: folyamatosan kísérleteznek újabb és újabb, még környezetkímélőbb csomagolások kifejlesztésén. A minél kevesebb alapanyag felhasználása is fontos törekvés. Az italokhoz használt PET palackok évről évre egyre könnyebbek – egy 1,5 literes palack ma nagyjából 30 százalékkal nyom kevesebbet, mint húsz éve –, így a gyártás, a szállítás és a palackok életciklusának végén a környezetre gyakorolt hatásuk is kisebb. A magyarországi törekvések közül érdemes kiemelni a 2015-ben Karcagon nyílt innovációs központot is, ahol olyan fejlesztéseken dolgoznak, amelyek lehetővé tehetik a PET palackok teljes újrahasznosítását.

4. Biztonság

Az európai uniós és hazai előírások nagyon szigorúan szabályozzák az élelmiszerek csomagolására felhasználható anyagok minőségét, és azt, hogy egy adott élelmiszer mibe csomagolható biztonsággal. Ennek célja az élelmiszer-biztonság garantálása. A PET palackok élelmiszerek esetében való használatának biztonságát az eddigi, közel 40 éves “karrierje” során lefolytatott vizsgálatok igazolják.

 A PET palackok más csomagolóanyagokhoz képest is fenntartható anyagnak számítanak. Egy kutatás szerint teljes életciklusuk alatt az alumíniumdobozokhoz viszonyítva 59 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása köthető hozzájuk, az üvegpalackokhoz viszonyítva pedig 77 százalékkal kevesebb ez az arány.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top