Életmód

10 dolog, amit sose mondj a depressziós embereknek

Ha épp neked is van depresszióval küzdő ismerősöd, válogasd meg jól a szavaidat, nehogy egy rosszul kifejezett gondolattal még lejjebb taszítsd őt a lejtőn!

 Aki még nem volt depressziós, el sem tudja képzelni, mint érezhet, aki éppen a lélek poklaiban bóklászik. Elhisszük, hogy azokat, akik az alábbi mondatokkal próbálták megnyugtatni depressziós ismerőseiket, a segítő szándék vezérelte, mégis mélyen beletapostak a depresszióval küzdő lelkébe. Hogy ne ess ugyanebbe a hibába, megosztunk veled 10 mondatot, amivel felejtsd el, hogy meg tudod vigasztalni depressziós barátaidat!

10 dolog, amit sose mondj a depressziós embereknek

1. “Ugyan már, vannak a világon nagyobb problémák, mint a tiéd!”

A világ más problémái nem fogják eltüntetni a miénket! Inkább mondd ezt: “Sajnálom, hogy rosszul érzed magad, segíthetek valamit?”

2. “Csak higgy magadban, holnapra minden jobb lesz!”

Inkább ne beszélj tovább. A depresszió nem egy olyan dolog, ami egy éjszaka alatt felszívódik. Mondd inkább ezt: “Lépésről lépésre, napról napra jobb lesz. Addig is itt vagyok, hogy segítsek.”

3. “Az élet igazságtalan.”

Ez mégis miben segítene? Ehelyett inkább próbálkozz így: “Sajnálom, hogy ezen mész most keresztül.”

4. “Szedd össze magad!”

Hidd el, minden nap ezzel küszködik: próbálja összeszedni magát. “Nem kell egyedül szenvedned. Segítek.”

5. “Az élet megy tovább.”

Igen, így van, de ez a depressziós számára azt jelenti, hogy az ő élete elmegy mellette anélkül, hogy élvezné. Próbáld inkább ezt: “Az életben még van egy rakás jó dolog. Fedezzük fel együtt!”

6. “Tudom, mit érzel, én is voltam egyszer depressziós.”

Hiába diagnosztizálható több embernél a depresszió, mindenki másként éli meg. Mondd inkább ezt: “Nem tudom elképzelni, min mész pontosan keresztül, de mindent megteszek, hogy megértsem.”

7. “Nem gondolod, hogy önző módon viselkedsz?”

A depresszió nem egy önként választott állapot. Akkor hogy lehetne önző, aki épp benne van? 

8. “Menj el szórakozni, igyál meg pár italt, és felejtsd el az egészet!”

A depresszió nem csupán egy rossz nap. Mondd inkább ezt: “Szívesen töltenék veled több időt együtt. Mit szólnál egy kávéhoz és egy nagy beszélgetéshez?”

9. “Haver, egy szomorú lúzer vagy.”

Az utolsó dolog, amit egy depressziós hallani akar, hogy az agyára megy másoknak – hiszen minden pillanatban a saját maga agyára megy. Mondd inkább ezt: “Nem szeretem, mikor ilyen szomorú vagy. Oldjuk meg valahogy.”

10. “Miért is vagy ilyen szomorú?”

A depressziónak nem kell feltétlenül kiváltó ok. Jöhet magától is. Helyette fogalmazz inkább így: “Ne haragudj, nem tudom megérteni, mi okozza a problémát. De itt vagyok melletted.”

Forrás: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top