Életmód

Veszélyes napszemüvegeket talált a Fogyasztóvédelmi Hatóság

Két olyan napszemüvegtípust is talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak. Nem csak a szabályok megszegése a gond, ezek a napszemüvegek veszélyt jelentenek a viselőikre!

Elsősorban a napszemüvegek fény- és UV szűrését vizsgálták. A mérések alapján kiderült,  hogy a TLC női napszemüveg címkéjén feltüntetett 3. kategória helyett a 4. kategóriába tartozott. A hibás besorolás fokozott veszélyt jelent, ugyanis a 4. kategóriájú napszemüveg lencséje annyira sötétített, hogy vezetéshez már nem alkalmas.

Nem felelt meg az előírásoknak az UV 400 jelöléssel ellátott OK női napszemüveg sem, ennél a terméknél sem a jobb, sem a bal lencse nem szűrte az előírtnak megfelelően az UV sugarakat.
Az UVA és UVB sugarak bőrproblémákat, szembetegséget okozhatnak, ezért fontos a megfelelő védelem. A fény szűrése különösen fontos, hiszen a túl erős vagy túl gyenge fény nehezíti a látást.

A fogyasztóvédelmi hatóság több szempontra hívja fel napszemüveg vásárlásakor a figyelmet, így arra, hogy az éles szélek, kiálló pontok túlzott irritációt, sérülést okozhatnak, a napszemüveg lencséjén ne legyen sérülés, illetve a színezett lencsék minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát.

A vizsgált napszemüvegek listáját itt érheted el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top