Életmód

Teljes melléfogásnak bizonyult fogyókúrás tippek

Az emberek elég sok mindenre képesek, hogy lefogyjanak, de még elterjedt módszerek is baklövésnek bizonyulhatnak.

Mielőtt belevágnál egy fogyókúrába, érdemes kicsit utánanézni, mi az, amivel valószínűleg fölöslegesen próbálkozol, mert úgysem jön be.

A cukor teljes kiiktatása. A cukor, főleg a finomított cukor, rengeteg egészségügyi kárért és elhízásért felelős, mégsem tanácsolható, hogy holnaptól egy grammot se vegyél belőle magadhoz. Ez ugyanis egyrészt könnyen oda vezethet, hogy egyszer csak olyan cukoréhség vesz rajtad erőt, aminek eredményeképpen kiürítesz egy komplett cukrászdát. A szénhidrátok másrészt fontos tápanyagok, és például a gyümölcsökben lévő cukrok fogyasztását kifejezetten javasolják a szakemberek. A nagyon cukros dolgok fogyasztását mindenképpen érdemes visszavágni, de például a minőségi étcsokoládéval semmi baj nincsen.

A gyümölcsök is tele vannak cukorral, mégis szükségesek
A gyümölcsök is tele vannak cukorral, mégis szükségesek

Mániákus kalóriaszámlálás. Ami a kalóriákat illeti, valójában a mennyiség kevésbé fontos, mint a minőség. Nem mindegy, miből származik a kalória: az avokádó és a mandula például elősegíti a kalóriafelhasználást, eltelít és kitolja az éhségérzetet. Érdemesebb a kalóriák számolása helyett inkább az étel összetételére fektetni a hangsúlyt, minél egészségesebb adagokat összeállítani adott kalóriaértékből: például nem egy csésze rizst és fél csésze párolt zöldséget, hanem fél csésze rizst és egy csésze párolt zöldséget enni. Ráadásul a kalóriaszámlálás miatti idegesség növeli a kortizol szintjét, ami a hasi zsír gyarapodásával mutat összefüggést.

Csak egyféle étel fogyasztása. Számos fogyókúra épül egyetlen vagy igen szűk ételcsoportra. Ez vezethet ugyan súlyvesztéshez, csakhogy jellemzően csupán átmeneti az eredmény. Az ilyen fogyókúra drasztikusan másféle étrendet jelent ugyanis a korábbihoz képest, amit nehéz tartani, és hiánybetegségek léphetnek fel. Érdemesebb inkább csak valamivel szűkebb palettára áttérni az étkezéseket illetően.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top