Életmód

Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is! (x)

Tészta, péksütemény, gabonapehely – ezekről a finomságokról kell lemondanunk akkor, hogyha lisztérzékenyek vagyunk… vagy mégsem?
Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is!

Garantáltan gluténmentes:

Szerencsére ma már minden nagyobb bolt polcain egyre több gluténmentes élelmiszer jön szembe velünk, és számos alternatívát nyújtanak ezek az élelmiszerek, amelyekkel kiegyensúlyozott étrendet lehet követni. De mivel a cöliákia, vagy más néven lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor- és bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel jár*, óvatosnak kell lennünk:

  • Egy élelmiszer akkor is tartalmazhat glutént, ha az alapanyagokban egyébként nincs, viszont a közvetlen felhasználás vagy a gyártás során közvetetten érintkezhet más, gluténtartalmú élelmiszerekkel.
  • Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer gluténtartalma – függetlenül attól, hogy az az összetevőkből vagy keresztszennyeződésből származik – nem több mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.
  • A garantáltan gluténmentes termékek jelölésére világszerte elterjedt jelölés az áthúzott búzakalász embléma. A védjegyoltalom alatt álló, egyedi azonosító számmal is ellátott logó csakis meghatározott szempontok betartása és tanúsítási folyamat után kerülhet rá a csomagolásra.
Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is!

Helyettesítsük a gabonákat!

Egy átlagos étrend nagy valószínűséggel tartalmaz tésztát, kenyérféléket, reggelizőpelyheket, ezért ha nem szeretnénk eltérni a jól megszokott étrendünktől, alternatívák után kell néznünk! Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa szerint a gluténérzékenységben szenvedők kiválóan helyettesíthetik a búzaféléket rizzsel, burgonyával, kukoricával, szójával, kölessel, hajdinával, amaránttal, különféle maglisztekkel, nyers gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. “Mivel a cöliákiában szenvedő betegek találkozhatnak a tápanyag-beviteli hiány problémájával étkezéseik során, számukra kiemelten fontos figyelni a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre” – tette hozzá a szakértő.

Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is!

Laktató reggeli finoman

Azok számára, akik ízletes és megbízható gluténmentes termékeket keresnek, a Nestlé Gabonapelyhek csapata egy korábbi újdonságát, a Gluténmentes Nestlé Corn Flakest csokoládés ízesítésben is elkészítette. Egy adag (30 gramm) Nestlé Corn Flakes Choco 125 ml zsírszegény tejjel fogyasztva tartalmazza a napi ajánlott bevitel 40%-át B2-vitaminból, 27%-át B6-vitaminból, valamint 26%-át a folsavból.

További információk!

* Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 7. évfolyam, 11. szám, 2014. december.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top