Életmód

A legfiatalabb és a legidősebb riói bajnok

43 év különbség van a legifjabb és a legidősebb olimpiai bajnok között. Utóbbi csípőprotézissel indult a díjugratásban.

Zsen Csien 15 évesen és 180 naposan lett a női toronyugrás bajnoka Rióban. Sikere nem meglepő, hiszen a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes volt ebben a számban. Az olimpián tökéletes ugrás mutatott be, és fölényesen győzött. Saját magával mégsem volt teljesen elégedett.

“Elég jól ment, de nem tökéletesen, legalábbis ami a várakozásaimat illeti. Nevezzenek nyugodtan tökéletesre törekvőnek. Mostantól még keményebben fogok edzeni és dolgozni, hogy a jövőmmel foglalkozhassanak.”

A legfiatalabb és a legidősebb riói bajnok

A műugró úgy érzi, az aranyérem megváltoztathatja az életét, de azt nem tudja, hogy milyen módon.

Tervei vannak a sportpályafutás utánra is: jogász és törvényszéki orvos is szívesen lenne.

A legidősebb győztes akár a kínai lány nagyapja is lehetne: az 58 éves brit Nick Skelton díjugratásban nyert. A hetedik olimpiáján ért fel a csúcsra egyéniben, így érthető volt, hogy azt mondta, régóta vágyott már az aranyéremre.

A legfiatalabb és a legidősebb riói bajnok

Sikerének értékét növeli, hogy csípőprotézissel versenyez, és hiába volt már nyaktörése, válltörése, térdműtétje, esze ágában sincs abbahagyni. Addig folytatja, amíg lova, Big Star is bírja, utána vonul vissza.

Londonban csapatban győzött, de azt az érmét eddig a zoknisfiókban tartotta. Most viszont a rióival együtt bekeretezteti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top