Életmód

Új szabálya van a tűzifavásárlásnak

Július elsejétől kötelező tűzifa-vásárlói tájékoztatót mellékelni a vásárolt tűzifa mellé. A NÉBIH azt kéri, enélkül senki se vegye át a fát.

Mivel az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba, ezért július elsejétől tűzifa vásárlásakor “tűzifa-vásárlói tájékoztatót” is kötelező mellékelni a szállítójegyhez.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt.

A dokumentum elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése. A tájékoztató meghatározza például, hogy milyen faanyag alkalmas tűzifának, felsorolja, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során, de tanáccsal szolgál a tüzelő tárolásával kapcsolatban is.

A tájékoztatóban a vásárlók javaslatokat olvashatnak többek között arról, hogy mikor vásároljuk meg a tűzifát, milyen fafajt válasszunk, illetve hogy tömegre vagy térfogatra vásároljunk inkább. Bemutatja, hogy hogyan igazodhatunk el a piacon előforduló mértékegységek között, de az olvasók megismerhetnek jó néhány olyan trükköt is, amit a tisztességtelen árusok alkalmaznak tűzifa-értékesítéskor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top