Életmód

10 dolog, amivel idős korodban is megtarthatod az egészséged

Az öregség nem jelent egyet a betegséggel, de ahhoz, hogy a korral járó problémák minél később, vagy jó esetben egyáltalán ne jelenjenek meg, sokat kell tenni magunknak is, és segíteni kell ebben idős hozzátartozóinkat. Az alábbiakban a hét legfontosabb egészségmegőrző tippet gyűjtöttük össze.

Idősen is maradhatsz fitt, élettel teli és egészséges – de csak keveseknek adatik meg, hogy energiaráfordítás nélkül elérjék ezt. Maradj aktív, ha őrizni szeretnéd az egészséged, és támogasd a környezetedben élő időseket abban, hogy tevékeny részesei legyenek a közösségnek, és teljességében élhessék életüket öreg napjaikban is!

10 dolog, amivel idős korodban is megtarthatod az egészséged

1. Hagyj fel a káros szenvedélyekkel 

A különféle rossz szenvedélyek egyre kártékonyabbá válnak, ahogy öregszik és gyengül a szervezet – arról nem is beszélve, hogy a legtöbbjük költséges mulatság is, és elvonja a pénzt a sokkal egészségesebb időtöltésektől. A dohányzás és az alkohol fogyasztása ma a leggyakoribb “népszokások” közé tartozik hazánkban, és ezek a passziók idős korra tucatnyi irányból támadják meg az egészséget: ártanak az ereknek, a szívnek, a gyomornak, az idegrendszernek, elhízásra és rossz táplálkozásra hajlamosítanak és rombolják a szellemi képességeket. A legtöbb betegség – legyen az akár daganatos vagy más típusú baj – kapcsolatban áll a káros szenvedélyekkel és a helytelen életmóddal –, ezért ha ezeket kikapcsoljuk az életünkből, sokkal nagyobb eséllyel maradunk tovább egészségesek. Ideális esetben nem időskorban kell ezeket elhagyni, hanem még fiatalon – sőt jobb rá sem szokni! –, de ötven felett és a nyugdíjaskort elérve már mindenképpen tanácsos lemondani róluk! 

2. Egyél kevesebbet 

A túlsúly az idősödő szervezet egyik legnagyobb ellensége: már negyven felett hanyatlásnak indul a vázrendszerünk, csökken a csontsűrűség és gyengülnek az izmok, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb teher cipelésére alkalmas a test. Emellett számos más probléma forrása is az elhízás: a májbetegségek, gyomorpanaszok, keringési rendellenességek nagy része ide vezethető vissza. A szólás bölcsességét követve ezért minél idősebb vagy, annál kisebb legyen a tányérod, magyarul kevesebb ételt egyél, ahogy az évek múlnak. A helyes étkezés idős korban is rendszeres marad, vagyis nem jó ötlet, ha a napi kalóriát egyetlen étkezéssel visszük be a szervezetbe – ehelyett napi ötször egyél, kicsi adagokat fogyassz! 

3. Egyél egészségesen

Nemcsak az fontos, hogy ne együk túl magunkat, hanem az is, hogy milyen a “menü”: az idősödő szervezetnek fontos, hogy zsírszegény, rostokban gazdag legyen az étrend, és minél kevesebb cukrot tartalmazzon. Szokjunk rá a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksüteményekre és kenyerekre, de még jobb, ha elhagyjuk a kenyeret és a tésztaféleségeket az étrendből, és helyette minél több friss zöldséget, párolt, enyhén átsütött sovány húst fogyasztunk. Igen jót tesznek a különféle olajos magvak az egészségnek, és nélkülözhetetlen a hal is az étlapról, emellett pedig nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is: napi 2 litert mindenképpen igyunk meg tiszta csapvízből. Az ásványvizek rendszeres fogyasztását mellőzzük, mert ezekből lerakódnak az ásványi anyagok és például vesebetegséget okozhatnak –  ilyeneket csak ritkán, kúraszerűen igyunk! 

4. Mozogj

Aki mozgásban marad, később öregszik meg! Ez alapvető népi bölcsesség, és ráadásul igaz is, hiszen a rendszeres, kíméletes mozgás nem engedi elrenyhülni az izmokat, az érrendszert, frissen tartja a szívet, a tüdőt és az emésztést is! Napi húsz perc aktív mozgás már igen jótékony hatású, és számos olyan lehetőség van, amivel az idősebbek is élhetnek: ilyen például a jóga, amely jótékonyan hat a testre és lélekre egyaránt, de a séta, úszás és gyakori túrázás is fiatalosan tartja az embert. Fontos, hogy rendszeres terhelést kapjanak a csontjaink is, mert így tovább megőrzik szilárdságukat és rugalmasságukat is, ha viszont elhanyagoljuk a mozgást, elvékonyodnak, és hamarabb törékennyé válnak.

10 dolog, amivel idős korodban is megtarthatod az egészséged

5. Vigyázz, hogy ne ess el

A csontok lassú leépülése elkerülhetetlen folyamat, amit csak lassítani lehet – például helyes táplálkozással és a fent említett mozgással. A hetedik iksz felé közeledve azonban már jóval kevesebb terhet bírnak el a csontjaink, és egy botlás vagy elesés drámai következményekkel járhat. Nem véletlen, hogy az időseknél már az apróbb balesetek is csonttörést okozhatnak, amik ráadásul lassabban gyógyulnak, rossz esetben pedig olyan területet érintenek – például a medencét, combcsontot – aminek gyógyulása nagyon hosszan, akár véglegesen is ágyba kényszeríti a beteget. Az ilyen sérülések miatt a fekvőbeteg állapota gyorsan romlik legtöbbször, és igen gyakori, hogy tüdőgyulladás okoz idő előtti halált, vagy a mozgáshiány miatt pangó keringés omlik össze – nem beszélve a tehetetlenség érzéséből fakadó lehangoltságról, elmélyülő depresszióról, ami további pszichoszomatikus betegségek kialakulásához vezethet.

6. Maradj szellemileg aktív 

A szellem és a lélek frissessége a testre is jó hatással van: a depressziós, állandó rossz hangulatban, szellemi elzártságban élő idősek immunrendszere tapasztalatok szerint gyengébb, és hamarabb döntik le őket a betegségek a lábukról. A szellemi éberség megtartása érdekében ezért rendszeres erőfeszítéseket kell tenni: a legjobb módszerek az olvasás, a napi hírek követése, a keresztrejtvényfejtés, de még ennél is többet használ, ha új dolog tanulásába – például egy idegen nyelv elsajátításába – vágunk bele. A beszélgetés, társalgás szintén pezsdítően hat, ezért törekedjünk rá, hogy idős hozzátartozóinkat szóval tartsuk, és sokat diskuráljunk velük.

7. Legyél társasági ember

Az elszigeteltség, a haszontalanság érzése teszi a legnagyobb kárt az idősödő emberek lelkében, ami aztán valamilyen betegség formájában előbb-utóbb meg is testesül. Törekedjünk rá, hogy benne maradjunk a különféle közösségek életében: tartsuk a napi kapcsolatot a rokonsággal, szomszédokkal, járjunk el idősek klubjába, önképző körökbe vagy más foglalkozásokra, és ha az egészségünk engedi, a településünk társadalmi eseményeiről se maradjunk le. Az ilyen életvitellel sok öröm jár, távol tartja a rossz gondolatokat, lelkileg és fizikailag is frissen tart! 

Olvass még cikkeket idősek és nyugdíj témában az NLC-n

 

 

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top