Életmód

Milyen az, amikor egyensúlyban van a bennünk levő férfi és női energia?

"A mai világban mi nők egyre inkább férfiasodunk. A férfiak világában megállni a helyünket nem egyszerű. Gyereket egyedül nevelőként anyának és apának, családfenntartónak lenni egyszerre, esetleg karriert építeni, és már gyerekként is a szülői elvárásoknak megfelelni nem volt egyszerű. Aztán jönnek a találkozások a másik nemmel, és nem tudunk mit kezdeni a bennünk levő túltengő férfi-energiával, a lágyság hiányával, a karakánsággal, az "én is meg tudom csinálni, nincs szükségem pasira hozzá" mentalitással és a bennünk lakó hatalmas erővel."

Így kezdődött az a levél, amit a napokban kaptam, és bizony tudom, látom és érzem, hogy nem egyedi jelenségről van szó. Így hát érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel. Azon nők számára, akiket az Élet “rákényszerített” arra, hogy aktívan éljék meg az életüket, átvegyenek olyan feladatokat is, melyek alapvetően férfias jellegűek, nagyon nehéz visszatalálni oda, hogy látszólag “ne csináljanak semmit”. És nem is erről van szó, de azért azt lássuk, hogy a női minőség mégis valamiféle elsőre passzívnak tűnő, befogadó minőség.

A férfi kiárad, a nő befogad. A férfi teremt, a  táplál. A férfi a harcos, a nő a gyógyító. És nem megy egyik napról a másikra az átfordulás, ha eddig nem gyakoroltuk, sőt még mintát sem láttunk magunk előtt, hogy hogyan kellene megélni mindezt. És ne is várjunk el lehetetlent saját magunktól.

Én első lépésre azt javaslom, érdemes a férfiaktól függetlenül, önmagunkban felfedezni, mit jelent nőnek lenni. Mit jelent számodra Nőnek lenni? Ha minden eddigi viselkedéstől, mintától függetlenül kellene meghatároznod, megélned, hogy élnéd meg? Ha már tudod azt, hogy esetleg “túlteng benned” a férfi energia, nem annak elnyomásával, hanem a női energiák megengedésével tudsz nyitni Önmagad felé.

Azok a nők, akiknek valamiért “erős” nőknek “kell” lenniük, elnyomják saját magukban a női energiákat, mert korábban pont ezen minőségükben sérültek. Páncélt építenek maguk köré, amin bizony lovag legyen a talpán, aki át tud hatolni. Első lépésként ettől a védekező páncéltól lenne szükség megszabadulni és megengedésbe kerülni saját női minőségünkkel. Mi az például, amit eddig nem engedtél meg magadnak nőként?

Olvass még többet férfi és nő témában az NLCafé oldalán: 

A másik tévképzet, hogy nőnek lenni egyenlő az áldozati szereppel. Köze nincs a kettőnek egymáshoz! A passzivitás, amit írtam az elején nem azt jelenti, hogy passzívan kell tűrni azt, hogy bármit tegyen a férfi. Dehogy! Sok nő küzd irányítási kényszerrel, ami mögött a biztonság iránti vágy húzódik meg.

Ha le tudunk mondani az irányításról, és ezt a párkapcsolatunkban át tudjuk adni a férfinak, neki lehetősége lesz, és – jó esetben – érezni fogja magában az erőt arra, hogy gondoskodjon a nőről, a biztonságot megteremtse. Attól mi még lehetünk nagyon aktív, munkánkban sikeres személyek, akik folyamatosan teremtenek, “csak” a párkapcsolatunkban érdemes arra törekedni, hogy ezt a szerepet meghagyjuk a társunknak, hogy férfiként ő is ki tudjon teljesedni.

Ez szokott nehezen menni, hiszen nehezen rakjuk le hazaérve mindazt, ami egész nap körbevesz, mondjuk a munkánkban. Mégis egy kis odafigyeléssel, türelemmel és szeretettel – elsősorban Önmagunk felé – áttranszformálódhat bennünk a férfias harcias erő lágy, kedves női energiává.

Legyünk a levegő, ami nélkül a Férfi nem tud szárnyalni. Hiszen a levegő, habár láthatatlan, mégis nélkülözhetetlen az Élethez…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top