Életmód

Nem találni takarítót Magyarországon

Hiába egyre magasabbak a bérek, a takarítóiparban érdekelt cégek súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, mert nem versenyezhetnek a külföldi fizetésekkel.

Több ezer takarító hiányzik, mert szinte mindenki elment külföldre, vagy beállt egy multi gyártósora mellé.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség adatai szerint hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti üres álláshelyeit a hivatalnak, így ez a szám  valójában sokkal magasabb. 

via GIPHY

A munkaerőhiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

Paár Zoltán, a Matisz elnöke szerint a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65-70 ezer forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkaidőben, 2016-ban már 80-100 ezer forint, de már nem ritkák a 120-140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában. 

Megjegyezte, hogy a takarító cégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandóak átvállalni. A szövetség szerint problémát jelent egyebek mellett, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, és emiatt nehéz Magyarországon bért emelni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top