Életmód

Céltudatosak, vagányak és szemtelenül fiatalok: bemutatjuk az ország első hegesztő és gépi forgácsoló lányait

A 18 éves Váradi Cintia gépi forgácsolónak, a 19 éves Meszlényi Anna pedig hegesztőnek tanul a Siemens duális képzésében. A vállalatnál ők az első lányok, akik hegesztőnek és gépi forgácsolónak tanulnak. Ismerjétek meg őket!
A 2012/2013-as tanévben a Siemens a gödöllői Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiummal közösen indított duális rendszerű képzést, ahol nemcsak a legmodernebb technológiai ismereteket, nyelvtudást, de nemzetközileg is versenyképes szaktudást szerezhetnek a diákok.A Siemens Képzési Központ vezetője, dr. Gmoser Anikó. “A Siemens Képzési Központban a tanulók három képzés közül választhatnak: hegesztő, gépi forgácsoló és ipari gépész. Mindhárom szakirány kétéves” – mondta dr. Gmoser Anikó, aki hozzátette: a legjobb tanulók álláslehetőséget is kapnak a cégnél.

 

A képzés során a 10. osztályt már elvégzett diákok tehát elsajátíthatják a nekik tetsző szakirány valamelyikét. 2015 szeptemberében gender-mérföldkőhöz ért a képzés: két lány is jelentkezett a vállalathoz.

 

A hamarosan 18 éves Váradi Cintia gépi forgácsolást tanul, bátyja példáját látva jelentkezett a képzésre, amely annyira megtetszett neki, hogy tervei között még egy hasonló képzés elvégzése is szerepel.

 

Cintia teljes magabiztossággal mozog a tanműhelyben. Számára egyáltalán nem jelentett problémát beilleszkedni fiú iskolatársai közé, sőt, szorgalma példás, a képzésben egyedül ő volt, aki egyetlen órát sem mulasztott el eddig, tanárai elmondása szerint a csapatot, az osztályt is ő tartja össze.

 

Cintiának nem okozott nagy nehézséget megtanulni a gépeket kezelni. Nagyon otthonosan mozog az esztergagépek között a 18 éves lány.

 

Cintia szülei elváltak, és édesanyja nem szerette volna, ha lánya gépi forgácsolónak tanul, de Cintia céltudatosságának köszönhetően választás elé állította édesanyját: “Azt mondtam neki, ha szeretné, hogy Pestre költözzek, akkor meg kell engednie, hogy gépi forgácsolónak tanulhassak.

 

Cintia és tanulótársai egy-egy műszaki rajz alapján készítik el a kért munkadarabot.

 

Amíg én forgatom a számomra teljesen kínai rajzot, Cintia profikat meghazudtoló módon mutatja, hogy működik a gép. Magabiztossága, pozitív gondolkodásmódja példaértékű. Kérdésemre, hogy képzeli el a jövőjét, el tud-e majd helyezkedni nőként gépi forgácsolónak a munkaerőpiacon, Cintia egy rendkívül természetes és magabiztos igent mondott.

 

A munkadarabok elkészítése közben a lehulló fémforgácsot a tanműhelyben egy nagyobb konténerbe gyűjtik.

 

Meszlényi Anna is itt tanul, 19 éves, hegesztő szakos.

 

Annának egy ismerősénél volt lehetősége a hegesztést “kipróbálni”, ami annyira megtetszett neki, hogy jelentkezett a Siemens hegesztőképzésére.

 

Anna elképzelhetőnek tartja, hogy továbbtanul, bár még nem körvonalazódott előtte, hogy pontosan mivel szeretne foglalkozni. Az életében nagyon fontos szerepet tölt be a sport is, főleg a légtornászat.

 

Cintiával ellentétben Annát támogatta a család döntésében. Számára az alapképzésben a fémmegmunkálás jelentett nehézséget, de úgy érzi, már sokat fejlődött.

 

A hegesztő kabinban Anna mintha otthon lenne. Haját pillanatok alatt felfogta, pajzsát, kesztyűjét felvette és már hegesztett is. Én meg csak tátott szájjal figyeltem….

 

Anna maximalista, a hegesztés közben megállt és kérdően rám nézett: “Jó, ha ezzel a pálcával folytatom vagy nyissak újat?” Azt hittem, hogy én fogok keresztkérdéseket feltenni, ehelyett én kaptam…

 

Nyáron Anna egy ismerősének a kapuját is meghegesztette. “Nem volt hegesztő ismerősük, csak én, így megcsináltam a munkát. Bár egy kicsit rossz volt a hegesztő, többször kellett újraindítani, de megcsináltam, kész a kapu.”

 

Nagy az összhang.

 

 

 

Benéztünk az ipari gépészekhez is. Itt a diákok mini gyártósorral is megismerkedhetnek, megtanulhatják, hogy kell beprogramozni.

 

A tanteremben egy marógép is helyet kapott. A hallgatók a számítógépeken megtervezhetik az adott munkadarabot, majd az USB-vel átsétálnak a marógéphez, ami lemodellezi megtervezett munkájukat.
Cintia és Anna civilben, egyelőre a képzésben csak ketten, de dr. Gmoser Anikó elárulta, hogy ebben a tanévben még két lány csatlakozik a képzéshez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.