Életmód

Ha éppen fogyókúrázol, ezt mindenképpen olvasd el!

Mindegy, hogy mi a célod: le akarsz fogyni, sikeres vállalkozó akarsz lenni, vagy éppen tökéletes családi életet szeretnél építeni – ezt a módszert mindegyikre alkalmazhatod.

A Huffington Post szerzője, James Clear motivátor, edző, tanácsolja azt, hogy ne nagy célokat tűzz ki magad elé, és gondolkodj egészen máshogy. A célok helyett rendszerekben gondolkodj inkább, például:

  • Ha író vagy, a célod: hogy írj egy könyvet, a rendszered: hogy írj egy tervet arra, hogyan fogsz vele haladni hétről hétre.
  • Ha futó vagy, a célod: a maraton, a rendszered pedig: hogy megtervezed az edzéseidet.
  • Ha diétázol, a célod: hogy, mondjuk, egy év alatt fogyj 10 kilót, a rendszered: hogy megtervezed, a következő hónapban mit eszel, mennyit mozogsz.

Valahogy így kell elképzelni: a bal oldali kép a “rendszered”, a jobb oldali a célod:

Ne tűzz ki hosszú távú célokat, helyette csináld ezt!

1. A célok csökkentik az aktuális boldogságérzetedet

Csalódott lehetsz, hogy nem fogytál eleget, ha viszont be tudod tartani, amit a következő egy hétre elterveztél, akkor az már siker, és ünnepelheted magad.

2. A hosszú távú cél nem mindig motivál

Amikor valaki, mondjuk, a félmaratonra edz, felkészül, tényleg lefutja, aztán abbahagyja az edzést. Hiszen a cél már nem motiválja, megtette, amit eltervezett. De mi lesz utána? Mi viszi majd tovább előre? Ha rendszerben gondolkodik, akkor a félmaraton egy része ennek, és utána is folytatja az edzést.

3. A cél olyan, mintha irányíthatnád a dolgok alakulását, pedig nem

A jövőt senki sem tudja megjósolni – tényleg. Ha például diétázol, megpróbálod megjósolni, mennyi idő alatt mennyit fogsz fogyni, mennyi idő alatt érsz el eredményt. Építs inkább “visszacsatolási hurkokat” a rendszeredbe. Írd fel, mondjuk, minden pénteken, hogy mennyit sikerült elérned a heti célokból, és ne azt nézd, mit kellett volna – szerinted – elérned. A visszacsatolás segít a helyes vágányon maradni.

Olvass még többet fogyókúra témában az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top