Életmód

Rajtad is múlik az ő nyugdíja – így tanítsd spórolni a gyerekeid

Nagyon úgy néz ki a – legalábbis a szakemberek így látják –, hogy a mai felnőttek gyerekinek már nemigen lesz állami nyugdíja, vagy legalábbis semmiképpen nem annyi, amiből fenn tudják majd tartani magukat. Számukra az egyetlen járható út az öngondoskodás, vagyis az, hogy már egészen fiatal korától kezdve tudatosan félre tesz idős éveire. Ehhez azonban időben meg kell tanítanod őt arra, hogy hogyan bánjon a pénzzel.

A pénzzel való helyes bánásmód alapjai is gyerekkorban alakulnak ki, ezért a szülőknek rendkívül komoly felelőssége van abban, hogy a gyerekük felnőttként milyen viszont ápol majd a pénzzel. A legjobb befektetés, amit a gyerekedért tehetsz az, ha időt és figyelmet fordítasz erre a kérdésre, és már kiskorától kezdve tanítgasd őt a pénzügyekre.

Rajtad is múlik az ő nyugdíja – így tanítsd spórolni a gyerekeid

1. Ismerkedés a pénzzel

A gyerekeknek először is meg kell ismerkedniük a pénzzel a maga fizikai valójában. Ne zárd el előlük és ne tedd tabuvá ezt a kérdést, hanem hagyd, hogy már kicsi korában játszhassanak az érmékkel és bankjegyekkel. Ha folyton elzárod és dugdosod előle a pénzt, vagy a kezére csapsz, amikor kíváncsiságból utána nyúl, akkor a gyerekben kialakul egy ösztönös, negatív reflex vele kapcsolatban, és a pénzt valami rossz, számára tiltott dolognak fogja tartani. Ez a beidegződés felnőtt korában is meghatározza a pénzzel való kapcsolatát, amit majd az állandó stressz és a félelem jellemez – ez pedig egyáltalán nem segíti, hogy pénzügyileg sikeres és magabiztos emberré váljon, hiszen a pénzügyekhez önbizalom és kreativitás is kell a józanész mellett. Tedd ehelyett a pénzzel való kapcsolatát könnyeddé és felszabadulttá, ehhez pedig a legjobb módszer a játék. Pici gyerekként önállóan is elbíbelődhet az érmékkel – vegyél neki ehhez a játékhoz például egy klasszikus malacperselyt –, nagyobb gyerekké nőve pedig heveredjetek el a szoba közepén, és a szőnyegen játszatok éjszakába nyúló “Gazdálkodj okosan!” vagy Monopoli csatákat. Többet tanul majd ezekből, mint bármilyen atyai vagy anyai szentbeszédből…

2. Mutass követhető, jó példát

Ha már a játék során kapcsolatba került a pénzzel a gyereked és megismerkedett néhány tulajdonságával, akkor mutasd meg neki, hogy a gyakorlatban mihez kell vele kezdeni. Először persze csak alap dolgokról van szó: mutasd meg, hogy a készpénzt tárcában tartod, a bankókat szépen “megfejelve” rendezed egymás mellé, és nem gyűröd össze őket. Azután mutasd meg, hogy mi mindent csinál még az ember a pénzzel: vidd el bevásárolni, és engedd, hogy ő nyújtsa át a pénztárosnak a pénzt, menjetek el a postára, hogy együtt fizessétek be a villanyszámlát, vegyetek ki együtt az automatából pénzt, és vidd magaddal el a banka is, amikor ott kell ügyeket intézned. Amikor a havi elszámolást végzed otthon, engedd, hogy melléd üljön, te pedig mondd el, hogy miféle dolgokra költötteket és honnan szereztetek pénzt abban a hónapban. Mesélj arról, hogy te hogyan szoktad beosztani a pénzed: egy részét a fizetésednek azonnal félreteszed a kötelező, előre jól látható kiadásokra (számlákra, élelmiszerre, tankolásra, a gyerekeid zsebpénzére stb.), egy másik részét félreteszed vésztartaléknak, a harmadik részét elteszed megtakarításnak és befektetésnek (például nyugdíj előtakarékosságba, életbiztosításba, lakáskasszába, babakötvénybe) a maradék pedig az, ami szabadon elkölthető. Beszélgess vele arról, hogy éppen mit csinálsz, mi történik veletek és a pénzzel, magyarul tanítasd az életre a gyereked, így amikor saját zsebpénze lesz, sokkal könnyebben birkózik majd meg a vele kapcsolatos kihívásokkal.

Rajtad is múlik az ő nyugdíja – így tanítsd spórolni a gyerekeid

3. Adj neki lehetőséget a gyakorlatra zsebpénzzel

A zsebpénz kérdése a legtöbb családban neuralgikus pont, de ez éppen azért van, mert az előző két lépés kimarad a gyerek életéből. Azt a gyereket, akit a szülei játékkal és példamutatással bevezettek már a pénz rejtelmeibe nem kell a félteni attól, hogy elszórja a zsebpénzét és rosszul bánik vele, hiszen ebben is azokat a mintákat követi majd, amiket a szüleitől látott és megtanult. Az ilyen gyerek számára nem lesz idegen például az az ötlet, hogy közösen nyissatok neki egy bankszámlát, amin a félretehet a zsebpénzéből és gyűjthet a későbbi, nagyobb terveihez, és az sem lesz szokatlan érzés, hogy a pénzét be kell osztania, ha azt akarja hogy hó végéig kitartson. Fontos, hogy következetes legyél, amikor a zsebpénzről van szó, és ha idő előtt elfogy, ne pótold ki – hiszen felnőttként sem kap majd ajándékba pénzt senkitől, ha hó vége előtt kiköltekezik. Ezen kívül a zsebpénzt ne használd se büntetésre, se jutalmazásra, mert ezzel azt az érzést alakítod ki a gyerekedben, hogy a pénz minden dolog értékmérője, és az emberséget vagy éppen a rossz viselkedést pénzzel meg lehet váltani. Legyél tárgyilagos, pontos és józan pénzkérdésekben, és akkor a gyereked is megtanulja azt a szabályt, hogy a pénzt fontos dolog ugyan, de csak egy a sok-sok eszköz és lehetőség között, amikkel élve kiegyensúlyozott és boldog lehet. 

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top