Életmód

6 dolog, amivel frissen és fiatalosan tarthatod idős szüleidet

Ahogy kisgyermekként a szüleid vállalták a veled való törődést, és megadtak neked mindent azért, hogy boldog és egészséges legyél, úgy idős korukra neked kell majd megtenned, amit csak lehet, hogy elégedettek legyenek, és lélekben, testben minél frissebbek maradhassanak. Ne feledd, az öregség nem csak nyűg, hiszen ekkorra már sok-sok teher lemegy az ember válláról, és ezért sokkal felszabadultabban, gondtalanabbul élvezhetik idős szüleid is az életet – pláne, ha te is partnerük vagy ebben.

Nagyon fontos, hogy a szülők megtalálják a helyüket és életük értelmét a családban öreg fejjel is, de ehhez az is kell, hogy te is megtaláld a magad helyét és feladatát mellettük, mikor már felnőttként rád hárul, hogy gondoskodj az ő jóllétükről. Ha szeretnéd, hogy sokáig frissek és fiatalosak maradjanak, nem mulaszd el megtenni legalább ezt a hat dolgot, amit az alábbiakban összegyűjtöttünk.

6 dolog, amivel frissen és fiatalosan tarthatod idős szüleidet

1. Tartsd velük a kapcsolatot

A kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok életerőt adnak, és ez különösen igaz a szülő-gyerek közötti viszonyra. Maradj ezért rendszeres kapcsolatban a szüleiddel, még akkor is, ha egymástól távol éltek – ma már nem jelenthet ez problémát a modern technika segítségével. Engedd, hogy követhessék az életed, láthassák, mi történik veled napról napra, és te is legyél érdeklődő, és figyelj oda arra, amit ők el akarnak mondani magukról.

2. Adj lehetőséget, hogy hasznosnak érezhessék magukat

A feleslegesség érzése őrli fel leginkább az idősek életkedvét, ezért az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz a szüleid frissességéért és fiatalosságáért az, ha érezteted, hogy szükség van rájuk a mindennapi életben. Bízd meg őket ezért időről időre kisebb nagyobb feladatokkal, amiket az erejükhöz mérten még könnyen el tudnak végezni, ha pedig maguk találnak olyan elfoglaltságot, amivel részt tudnak venni a család életében, akkor ne utasítsd ezt el, hanem vedd komolyan, és támogasd őket benne. Egészen kis dolgok is alkalmasak erre: például kérd meg édesanyádat, hogy az aktuális hétre állítson össze egy jó menüsort, amit megfőzhetsz, mert neked nincs időd ezt kigondolni.
Ne feledd el azonban, hogy hasznossá tenni és kihasználni valakit két teljesen más dolog: a jó hozzáállás az, ha lehetőséget keresed nekik arra, hogy a bennük lévő energiákat a család közös ügyeiért vagy más, számukra is fontos célokért hasznosíthassák.

3. Segítsd őket a társasági életben

Az elkülönülés, a társasági élet és az emberi kapcsolatok hiánya felgyorsítja a lélek és a test öregedését, ezért nagyon fontos hogy idős szüleid is benne maradhassanak a társaság körforgásában. Segítsd őket abban, hogy ne csak a családi eseményekben vehessenek részt, hanem más közösségekben is jelen lehessenek: ha kell, fuvarozd el őket olyan alkalmakra, ahol hasonló idősek találkozhatnak (például a helyi nyugdíjas klub eseményeire), vidd el magatokkal különféle rendezvényekre, koncertekre, előadásokra, ahol új impulzusok érhetik, és szót válthat rajtatok kívül más emberekkel is, vagy segítsd abban, hogy otthon megszervezzen egy baráti találkozót. Keress alkalmat, amikor találkozhatnak fiatalokkal és kicsit elvegyülhetnek közöttük – az ilyen események egészen felragyogtatják az idősek életkedvét és felfrissítik a szellemüket is.

6 dolog, amivel frissen és fiatalosan tarthatod idős szüleidet

4. Maradj tisztelettudó

Egy idő után fordul a kocka, és a gyermek lesz az aktívabb, okosabb, tájékozottabb, ő tudja majd hatékonyabban intézni a saját és a családja ügyeit, a szülő pedig egyre kiszolgáltatottabbá válik. Vannak dolgok, amiknek azonban nem szabad változniuk: például a tiszteletnek meg kell maradnia a szülők felé. Ne legyél lekezelő, szemtelen vagy hanyag velük szemben akkor sem, ha már rád vannak utalva. Fontos, hogy megőrizhessék szülői pozíciójukat, és érezhessék, a szavuknak súlya van, amit meg is fogad a gyermekük. Ha ezt elveszed tőlük, és minden kérdéshez úgy állsz hozzá, hogy “ezt én úgy is jobban tudom nálatok”, azzal a feleslegesség érzését erősíted bennük.

5. Ügyelj az egészségükre

Az idős emberek sokszor igyekeznek gyerekeik előtt eltitkolni az egészségügyi problémáikat, és gyakran még maguknak sem vallják be szívesen, hogy ha valami bajuk van. Ügyelj ezért helyettük is diszkréten az egészségükre, és kövesd figyelemmel ezt a kérdést, hogy időben tudj segítséget nyújtani, ha szükséges. Az idős korral fokozatosan gyengül a szervezet, de megfelelő gondoskodással a hanyatlás üteme lassítható, ezért időről időre tartsatok átfogó orvosi vizsgálatot, és az eredmények ismeretében alakítsátok ki együtt azt az életformát, ami a legkíméletesebb és legjobban szolgálja a szüleid egészségét.

6. Tartsatok együtt lépést a modern világgal

A lelki frissességhez az is kell, hogy lépést tarthassanak idős szüleid a modern technikával és a világ divatjaival. Még egy fiatalnak sem könnyű ez, annyira nagy a tempó, de te ne rázd le őket és az érdeklődésüket azzal az indokkal, hogy ezt úgysem érthetik meg. Szánj rá időt, hogy megmutasd, hogyan működnek a legújabb kütyük, mik a legújabb ruhadivatok, kik a menő popsztárok, filmrendezők és színészek, vagyis hogy egyáltalán mi a módi mostanában. Te magad lepődsz majd meg a legjobban, hogy mennyi nyitottság és fiatalos kíváncsiság lakik bennük még mindig, és hogy olyan fogékonyak és lelkesek tudnak lenni a mai kor divatjai iránt, mint egy tinédzser. Ne zárd el őket a modern világ újdonságaitól, hóbortos trendjeitől, hanem inkább élvezzétek azokat, és mulassatok rajtuk együtt!

6 dolog, amivel frissen és fiatalosan tarthatod idős szüleidet

Olvass még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top