Életmód

Belőled milyen nyugdíjas lesz? – a szakmádból előre megjósolható

Ha kiegyensúlyozott, jó nyugdíjas éveket szeretnél, akkor ne csak megtakarításokkal hanem fejben is készülj fel rá – ezt tanácsolja egy amerikai tanulmány, amely azt kutatta, hogyan hat az időskori szellemi képességre az aktív évek alatt végzett szellemi munka. Kiderült, hogy az agy is éppen úgy működik, mint az izmok: aki fiatalon sokat tréningezi, annak időskorban is jobb kondiban lesz.

Miközben 70 éves skóciai nyugdíjasok körében készített felmérést egy amerikai kutatócsoport (amely az időskori demencia okait és ellenszerét kereste), arra a felismerésre jutott, hogy azok az öregek, akik életük során intellektuális jellegű foglalkozást űztek, jóval frissebbek és fogékonyabbak maradtak szellemileg a nyugdíjas éveikben is. A rendszeres agymunka, amely aktív éveik során szellemi rugalmasságot, koncentrációt, problémamegoldási készséget és másokkal való gyakori kommunikációt igényelt, nem csupán a munkával töltött időszakban tartotta az átlagnál magasabban a vizsgált idősek intelligenciaszintjét, hanem később, még a nyugdíjba vonulásuk után több évvel is – amit az IQ-teszteken felmutatott jobb eredményeik is igazoltak.

Belőled milyen nyugdíjas lesz? – a szakmádból előre megjósolható

Szellemi tőkét is gyűjts a nyugdíjkasszádba!

Mondhatnánk persze, hogy ők nyilván már eleve magasabb IQ-val születtek, csakhogy ez a kutatás hosszú évtizedeken keresztül zajlott, és a benne részt vevő emberek – 534 férfi és 532 nő – szellemi adottságait már 11 éves korukban (1947-ben) felmérték, majd ezt követően és egész életük során végigkísérték. Ennek fényében különösen érdekes az a felfedezés, hogy nem azok a gyerekek maradtak “okosak” idős korukban, akik jó szellemi adottságokat örököltek, hanem azok, akik életük során sokat és rendszeresen tornáztatták az agyukat a munkájukkal. A szerényebb képességű gyerekek, akik később valamilyen komplexebb szellemi tevékenységet igénylő állást töltöttek be, jobb IQ-teszteket írtak 70 évesen, mint azok, akik gyerekként még okosak voltak, de később nem kellett szellemi tevékenységet folytatniuk. Természetesen nem kizárólag azok maradtak frissek fejben, akik ügyvédként, orvosként vagy tanárként keresték a kenyerüket egész életükben, hanem azok is, akik bár fizikai munkát végeztek, de rendszeresen edzésben tartották az agyukat olvasással, számolással vagy más, összetett kognitív tevékenységet igénylő feladatokkal. Mivel a nyugdíjas évek minőségét nem csupán az határozza meg, hogy mennyi nyugdíjat hoz ki a postás minden hónapban, hanem az is, hogy mennyire tudjuk megőrizni testi és szellemi erőnket, ezért a tanulmány azt tanácsolja, hogy mindenképpen eddzük rendszeresen az elménket is aktív éveink alatt, és így gondoskodjunk előre arról, hogy öregként is megmaradjon jó közérzetünk, és kielégítő életvitelünk.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top