Életmód

Ingatlanba fektetnél? – ezek a legjobb környékek

A következő 2-3 évben növekedési pályán maradhat a hazai lakáspiac és a jó helyen vásárolt ingatlanok tekintélyes nyereséget termelhetnek a tulajdonosaiknak. A nagy kérdés csak az, hogy hol lesznek ezek a helyek?

Akár befektetési céllal – például albérletbe adás szándékával – akár saját otthonnak vásárolunk mostanában ingatlant, mindenképpen érdemes körültekintően eljárni, a jó helyen vásárolt ingatlanok ugyanis jó eséllyel a következő évek legjövedelmezőbb befektetései lehetnek. A piacon egyre nagyobb a vásárlási kedv, ami szépen hajtja fel az árakat – ha idejében lépünk, ezen jól kereshetsz te is!

Ingatlanba fektetnél? – ezek a legjobb környékek

 

A belvárosokban pezseg az élet

A jelenlegi előrejelzések szerint a leggyorsabb ütemben a városok belső magjában növekedik majd az ingatlanok ára. A szakértők úgy számolnak, hogy gyakorlatilag az ország egész területén átlagosan évi 5-10 százalékkal emelkedik majd a belvárosi lakások és más típusú ingatlanok – irodák, üzlethelyiségek, vagy akár az önálló garázsok is – értéke, de természetesen egyes városokban ez az arány jóval magasabb is lehet. Példaként Kecskemétet említhetjük, ahol a válság éveiben sem torpant meg az ingatlanpiac a jelentős autóipari befektetések miatt, napjainkra pedig lassan felzárkóznak az árak a fővárosi szinthez. A bérleti díjak terén ez már gyakorlatilag meg is történt, ezért ebben a városban azoknak is érdemes lakás után néznie, akik nem lakni szeretnének benne, hanem kiadási céllal vásárolnának.

Mentés

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:

“Egy-egy új ingatlanba költözés vagy bővítés költségeinek tervezése esetén legfontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen az ilyen döntések akár 5-10 évre is rendszeres és komoly kiadással terhelhetik meg a pénztárcánkat.
A lakásvásárlást nem mindenki tudja saját erőből finanszírozni, sokunknak hitelre van szüksége ehhez. A jó hitel megválasztása azonban nem egyszerű feladat, egy hozzáértő szakember tanácsai mind a hitelkiválasztás- mind az ügyintézés terén sokat segíthetnek. A biztonságos költözéshez az OTP Bank azzal járul hozzá, hogy szakértői mindenki számára segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lakásmegoldást.” Gellénné László Andrea, OTP Bank, Békéscsaba

Mentés

Mentés

Mentés

Bérbe adni jó

A bérbeadással elérhető hozam egyébként nem Kecskeméten, hanem az ország másik felében, Veszprémben a legmagasabb. Az ebből a szempontból legjövedelmezőbb városok tízes listáján csak a hetedik Bács-Kiskun megyeszékhelye, mert megelőzi azt Tatabánya, Miskolc, Győr, Szolnok, Pécs, sőt még Szekszárd is. A 9–10. helyen pedig Debrecen és Székesfehérvár szerepel. Budapesti viszonylatban a legjobb helynek a 23. kerület számít: a lakásárak itt még megfizethetőek, a bérleti díjak viszont elég magasak már, és keresettek is a kiadó lakások. Sorrendben ezután a 20., 18., 8., 17., 21., 19., 15., 22. és végül a 10. kerület jön, ami jól mutatja, hogy ha bérbeadásból szeretnénk pénzt keresni, akkor a város kevésbé elegáns kerületeiben kell kutatnunk megfelelő eladó lakás után.

Ingatlanba fektetnél? – ezek a legjobb környékek
 

Hasít a panel

Néhány éve még mindenki úgy szabadult a panellakástól, ahogy csak bírt – mára a trend megfordult, és a legnagyobb értéknövekedést éppen az ilyen típusú lakások mutatják. Két év alatt 60 százalékkal drágultak a panelek – persze ez nem országos érték, hanem csak Budapestre vonatkozik –, és úgy néz ki, van még további tartalék bennük. Érdemes tehát befektetési céllal ilyen lakásokban is gondolkodni.

Balaton és belváros a nyerő az értéknövekedésben

Ha nem kiadásban gondolkozol, hanem azt szeretnéd, hogy a megvásárolt lakásodnak minél jobban nőjön az értéke a következő években, akkor a főváros belső kerületeiben, illetve a Balaton-parton kell keresgélned. Budapest 5., 6. és 7. kerületében ugyanis az elmúlt időszakban 40 százalékkal volt magasabb az áremelkedés az országos átlaghoz képest. Hasonló teljesítményt csak a magyar tenger felkapottabb városai – például Balatonfüred – tudtak felmutatni. Itt sok esetben még a fővárosi értéknövekedést is lepipálta a lakóingatlanok áremelkedése, és a legjobb nyaralók és magas színvonalú új lakások négyzetméterárai megközelítették és néhány esetben le is hagyták az 1., 2., 3. és 12. kerület elit környékeinek szintjét. 

 

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top