Életmód

Legfontosabb lelki okok a cukorfüggőség hátterében

Azt a címet is adhattuk volna: Ismerj magadra! Ismerj magadra, amikor valaki felhúz, és te feltéped a hűtőt, hogy kirámolj belőle minden édességet. Ismerj magadra, amikor egy szakítás után lecsúszik egy doboz fagyi és mellé öt rész a kedvenc sorozatodból.
Legfontosabb lelki okok a cukorfüggőség hátterében

Ismerj magadra, amikor a fogyókúrád közepén engedelmesen mosolyogva lenyomod a nagyid harmadik szelet tortáját, hogy meg ne bántsd. Ismerj magadra, amikor rendszeresen belapátolod a gyerekeid után ott maradt nutellás palacsintát, hogy ne kelljen kidobni.

A furcsa az, hogy bár napjainkban már egyre jobban bekerült a köztudatba, hogy a túlzott cukorfogyasztás rendkívül káros, hiába tudod, hogy jó lenne kicsit visszafogni az édességfogyasztást, valahogy nem megy. A gondoskodás, jutalmazás, a családi együttlét, a biztonság íze ez: gyerekkorodban valószínűleg te is megszoktad, hogy a szüleid vagy nagyszüleid édességáradattal mutatják ki a szeretetüket. Feltehetően te is, mint mindannyian, önkéntelenül viszed tovább ezt a mintát, és csokival jutalmazol, sütivel ünnepelsz.

A cukor radikális csökkentése ráadásul nem mindenki számára fakultatív választás. Egy frissen diagnosztizált kettes típusú cukorbeteg számára sokkoló lehet, hogy teljesen át kell alakítania étrendjét, kontrollálni kell a bevitt szénhidrát arányát. Legjobb lenne a homokba dugni a fejed, nem? De mégis, vannak olyan kettes típusú cukorbetegek, akik azt vallják, hogy éppen cukorbetegség diagnózisa kényszerítette rá őket, hogy végre valóban megértsék, mennyire fontos az önmagukra való odafigyelés. Ehhez viszont komoly önismereti munka kell.

Legfontosabb lelki okok a cukorfüggőség hátterében

De mért is ragaszkodsz annyira a cukorhoz?

Nézzük csak meg közelebbről a cukorfüggőség érzelmi hátterét! Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik számára az édes íz nem csupán egyet jelent a sok közül, hanem nagyon erős érzelmeket.
Keresd meg a saját belső indítékaidat: mit is pótolsz a cukorral? A hiányzó szeretetet? A hiányzó biztonságérzetet? Az elveszett emberi kapcsolatokat? A hiányzó pihenést és alvást? Egyszerűen unalomból nassolsz? Megpróbálod eltompítani magad vele, hogy ne kelljen fájdalmas vagy kellemetlen érzésekkel szembesülnöd? Megjutalmazod magad vele? A gondoskodásodat, a szeretetedet akarod vele kifejezni, mert másként nem vagy rá képes?

Sokkal könnyebb lesz az orvos által javasolt életmódváltás, ha megérted a belső indítékaidat.

Ha kíváncsi vagy a cikk második részére, melyben 10 bevált gyakorlati tanácsot találsz a cukorfüggőség leküzdésére, itt elolvashatod!

Ha szeretnél többet tudni egy adalékmentes, kizárólag gyógynövényekből álló teáról, ami segít a cukorbeteg diéta betartásában, jó hírünk van! Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Diabess-Györgyteája a készlet erejéig most akciós kiszerelésben, +25%-os töltőtömeggel kapható, kattints ide a további infóért!

Ide kattintva rendelhetsz is a +25%-kal megnövelt kiszerelésű, akciós Diabess teából.

Legfontosabb lelki okok a cukorfüggőség hátterében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top