Életmód

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz

A profi fényképészek – sőt ma már legtöbbször nem is ők, hanem a kifejezetten erre szakosodott food stylistok – éppen úgy "sminkelik és öltöztetik" az ételeket fotózás előtt, mint a modelleket. Vagyis amit a gusztusos és látványos ételfotókon látsz, az a legtöbb esetben festékektől és más trükköktől ragyogó máz, ami nélkül az étel pont olyan slamposan nézne ki, mint Madonna felkelés után. Íme néhány praktika a profiktól, amit akár te magad is bevethetsz, ha gyönyörű ételfotókat szeretnél készíteni.

Van, aki a közösségi oldalakra posztolja naponta az ebédje fotóját, más pedig a saját főztjéről szeretne jó képet készíteni, hogy azt a házi receptkönyvébe tegye. Ez utóbbi akár ötletes és hasznos ajándék is lehet, de csak akkor lesz igazán látványos és szép is, ha jól sikerülnek a fotók. Ehhez azonban kell egy-két trükk és szükség lesz némi szemfényvesztésre is – íme néhány azok közül, amit a profik használnak!

1. Pezsgőtabletta a pohárban – Egy mutatós ételfotó-kompozíciónál – ahol egy ünnepi asztal menüjét és terítékét szeretnéd bemutatni – gyakran előfordul, hogy nemcsak az étel, hanem az ital is rákerül a fotóra. Ebben az esetben például pezsgőt tettek a sült mellé. A pezsgő attól dekoratív, ha jól kivehetők benne a buborékok, ám ez normál esetben csak néhány másodpercig látható, és mire elkészülsz a beállítással, addigra mind eltűnik. Ilyenkor jön jól a pezsgőtabletta, amit kisebb darabokra kell összetörni, majd beleszórni az italba. A tökéletes hatás kedvéért itt ráadásul nem is igazi pezsgővel dolgozott a fotós, hanem szójaszósszal színezett tiszta vízzel – a valódi pezsgőben ugyanis a tabletta hatására túl sok buborék keletkezett volna és ki is futott volna a pohárból.

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz
 

2. Fagyi helyett krumplipüré – A fagylalt fotózása kifejezetten nehéz feladat, hiszen nagyon hamar megolvad a teteje, és a látványos, színes gombócok helyett csak valamiféle szétfolyt masszát tudsz lencsevégre kapni. A fotósok ilyenkor még véletlenül sem fagyit használnak, hanem krumplipüréből formázzák meg a fagyigömböket, de előbb még ételszínezéket kevernek hozzá. A kész gombócok ezután disznózsírtól nyernek csillogást. A képen egyedül a fagyi tetejére helyezett eper- és pisztáciadarabkák valóságosak.

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz
 

3. Hintőport a gyümölcsökre! – Sok gyümölcsre jellemző, hogy viasz borítja a felszínét, és ezért egyszerre láthatók rajta fényesen csillogó és matt részek. Különösen igaz ez a szőlőre, ami nagyon látványos gyümölcs, de annál nehezebb jól lefotózni, hiszen előtte le kell mosni, és ez pont a viaszos hatást veszik el. Egy profi számára ez nem probléma: egy kis babahintőport terít el a bogyókon, és máris tökéletesen természetesnek tűnnek a szőlőszemek a képeken. Ez azonban még mindig nem elég: a tökéletes kompozícióhoz fogpiszkálóval és horgászdamillal kell beállítani a megfelelő helyzetbe a fürtöt.

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz

 

4. Zománcfesték a torán – A desszerteknek tökéletesen ínycsiklandónak kell lenniük a képeken, ám ez egy kis “smink” és csalás nélkül még a legjobb fotósnak is csak ritkán sikerül. Ezt a tortaszeletet például aranyfestékkel dobták fel – vigyázat, nem ehető! –, a tetejére pedig borotvahabból formázták meg a tejszínhabot. Ez utóbbi azért praktikus, mert sokkal lassabban olvad meg stúdiókörülmények között a lámpák melegétől.

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz

 

5. Motorolajban pácolt húsok – Ezt a gusztusos sültet sem ajánljuk fogyasztásra: a hús ropogós kérgének csillogását ugyanis hétköznapi motorolaj kölcsönzi, a túlságosan vörös részek sötétítésére pedig fekete cipőpasztát használt a fotós. Végül még egy kis hajlakk is előkerült: ezt köretnek szánt répára fújta, hogy csillogó hatást érjen el.

Gusztusos ételfotók – 5 trükk profiktól, amit te is bevethetsz
 

Fényképezési technikák ételfotózáshoz

Természetesen nem lehet és nem is kell mindig motorolajjal vagy hintőporral tönkretenni a frissen elkészült ételt egy jó fotó kedvéért – bár a profik világában a tökéletes ételfotó elképzelhetetlen az ilyen trükkök nélkül. Ha meg is szeretnéd enni a fotózás után azt, amit főztél, és beéred kevésbé látványos képekkel, akkor a fényképészeti technikára kell ráerősítened, vagyis okosan kell használod a géped beállításait, a megvilágítást, és gondosan kell megkomponálnod a képet – ezek határozzák meg ugyanis leginkább, hogy milyen lesz a fotó.

Ne vakuzz

Már azzal is nagyon sokat javíthatsz az ételfotóid minőségén, ha csak ezt az egy szabályt tanulod meg: soha ne használd a géped saját vakuját! A vaku villanásától egyes részek “kiégnek” majd a képen, és szinte biztos, hogy a tárgyad legelőnytelenebb domborulatait kerülnek előtérbe. A legjobb, ha természetes, szórt fényben tudod lefényképezni az ételt, de ha ez nem lehetséges, akkor tegyél mellé több oldalról lámpát, a lámpa izzója elé pedig ragassz fel egy egyszerű, fehér papírlapot. Ezután kísérletezd ki, hogy milyen fénybeállítások mellett tudod a legmutatósabb fotót készíteni az adott ételről.

Tegyél valamit a háttérbe

A kompozíció erősen befolyásolja egy kép hangulatát, és sokat dob a fotódon, ha az étel nem egyedül, hanem valamilyen tárgy mellett vagy kontrasztos háttér előtt áll. Legtöbbször az is elég, ha egy kést, villát vagy egy poharat teszel a tányér mellé, máskor pedig az válik be, ha valami dekorációt állítasz mögé. Arra azonban ügyelj, hogy ne legyen zsúfolt a kiegészítők miatt a kép, és ne a háttér, hanem a fotó tárgya legyen részletgazdag.

Kísérletezz a beállításokkal

A legtöbben nem komoly apparátussal, hanem a telefon fényképezőjével kapják lencsevégre az ételeiket. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen ma már kifejezetten nagy felbontású és jó minőségű fotók készülhetnek így is. Érdemes azonban a telefon beállításaival is kísérletezni kicsit: sokszor van lehetőség különféle szűrők használatára, egyes gépeken pedig még a fehéregyensúlyt is lehet állítani. Végül egy kis utómunkával is javíthatsz a fotók minőségén: már egy kezdetleges képszerkesztő is alkalmas rá, hogy a kép kontrasztjait, színerejét megváltoztasd, egyes részeket elhomályosíts, másokat pedig kiemelj.

 

Olvass még fotós trükkökről é tippekről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top