Életmód

5 különlegesség, amit nem tudtál a miskolci barlangokról

Miskolc és környéke bővelkedik geológiai érdekességekben, nagyobb részük a szem elől rejtve, a föld alatt található. Sok turista kifejezetten azért zarándokol ide, hogy végigjárja a szebbnél szebb és világviszonylatban is különleges barlangokat, amik csodáiból szemezgettünk az alábbiakban.
5 különlegesség, amit nem tudtál a miskolci barlangokról

 

1. Az Anna barlang mésztufa relikviái

Ez a barlang világszinten is nagyon különleges, hiszen mindössze 6 olyan másik mésztufabarlang létezik, amibe halandó látogatókat beengednek. A legnagyobb szenzációja ennek az 568 méter hosszú föld alatti járatrendszernek azok a megkövesedett növények, amiknek lenyomatát a rájuk rakódott mészkéreg hűen megőrizte több tízezer éven át. A barlangban egyébként ezek mellett sima orrú és patkóorrú denevérekkel is találkozhatunk.

2. Petőfi is megcsodálta

Az Anna barlangot 1833-ban fedezték fel egy bányászati művelet során, amikor a közelben található Hámor kohóinak vízellátása számára egy új tárót nyitottak meg. A látványosságnak hamar híre ment, és még Petőfi Sándor, az akkor már neves és országszerte ünnepelt költő is meglátogatta 1847. július 8-án.

3. A Szent István barlangot egy kutya “fedezte fel”

Bár évszázadok óta jól tudták a helyiek, hogy Miskolc és környéke gazdag föld alatti képződményben – barlangok, üregek és az azokban fakadó források tucatjait ismerték már az Árpád kor óta –, az egyik legszebb és legféltettebb természeti kincs, a Szent István-barlang létezéséről csak 1913-ban szereztek tudomást. Ez is egy véletlennek köszönhető, hiszen a hagyomány szerint egy kutya esett le az egyetlen természetes bejáratán át, ami egy 15 m mély üreg volt.

5 különlegesség, amit nem tudtál a miskolci barlangokról

 

4. Teljesen pollenmentes a levegője

A Szent István-barlang levegője majdnem tökéletesen tiszta és teljesen pollenmentes. Emellett igen magas a páratartalma is – közel 100 százalékos -, ami miatt gyógybarlanggá nyilvánították, és a légúti megbetegedésben szenvedők számára egy külön kúrahelyiséget alakítottak ki a Fekete-teremben.

5. A híres Barlangfürdő vizét isszák a miskolciak

Az egész világon egydüláűlló Barlangfürdő és annak környéke évszázadokon át egyházi birtok volt, amit csak a XX. században vásárolt meg Miskolc városa a görög- katolikus egyháztól. A terjeszkedő megyeszékhelynek nemcsak a termálvízben rejlő üzleti lehetőségek miatt volt szüksége a fürdőre, hanem az itt található hideg vizes források miatt is, amelyek még napjainkban is a város vízellátásának felét fedezik azzal, hogy havonta körülbelül egymillió köbméternyi, rendkívül tiszta és jó minőségű vizet adnak a városnak. Ezekre a vizekre alapozva hozták létre a Miskolci Vízművet is.

Még több wellness és fürdő az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top