Életmód

11 szokás, amivel szakítanod kell, ha boldogabb akarsz lenni

Öntudatlanul ragaszkodunk a régi, bevett szokásainkhoz, pedig sokszor épp ezek kaszálják el a boldogságunkat. A legutolsó helyen jut eszünkbe, hogy változtatnunk kellene a régi berögződéseinken ahhoz, hogy jobbá tegyük az életünket.

Pedig itt az ideje, hogy feladjunk pár szokást, amelyek már nem szolgálnak minket. Lisa H., aki kényszerbetegséggel küzdött, jól ismeri az őt fogva tartó szokások labirintusát. A The Passion Habit című könyvében írta le azt a 11 szokást, ami általában visszarántja az embereket a saját boldogságuk elérésétől.

1. Aggódsz mindenen

Az aggódás a legnagyobb boldogsággyilkos. Eltereli a figyelmedet a valóságról, és abban az illúzióban tart, hogy épp a megoldáson dolgozol, holott csak gondolatban gyötröd magad. Az aggódás abbahagyása is olyan, mint minden más, gyakorolni kell, hogy egyre jobbá válj abban, hogy a félelmeid ne vegyék át a gondolataid fölött a hatalmat. Ha aggódáson kapod magad, kérdezd meg magadtól, mi az, amit most rögtön megtehetsz a probléma megoldásáért, ez jó helyre irányítja a fókuszodat.

2. Folyamatos megfelelési kényszer

Igent kell mondani mindenre, mert különben nem fognak szeretni, elhagynak, és azt fogják gondolni, hogy rossz ember vagy. Általában a megfelelési kényszerrel küzdő embereknek elég alacsony az önbizalmuk, azt gondolják, nem szerethetők önmagukért, kell mások visszajelzése arról, hogy értékesek. Ahhoz, hogy ezt a viselkedést megtörd, meg kell tanulnod nemet mondani. Sokszor a másoknak mondott “nem” egy nagy “igent” jelent saját magadra.

3. Halogatsz

A halogatás egy helyben toporgás. Soha semmi jó nem fog történni, ha folyton halogatsz. A halogatás mögött sokszor a változástól való félelem húzódik meg, vagy az a belső bizonytalanság, ami miatt nem hiszel benne, hogy teljesíteni tudod a feladatodat. Minél többet aggódsz azon, hogy milyen nehézségek várnak rád, annál inkább halogatsz, és a végén tényleg rossz helyzetbe hozod magad. Pedig csak bele kell kezdeni, és várni, mi sül ki belőle. Amikor érzed, hogy halogatnál, csendben mondj nemet magadnak, és gondold át, milyen sok jó jöhet ki abból, ha elvégzed a dolgodat.

4. A múltban élsz

A múlt elmúlt. Ezzel nem sok újat mondtunk, mégis érdemes mélyebben belegondolni. Mindannyian túl sok időt töltünk azzal, hogy a múlton rágódunk, és elemezzük, ami tegnap történt. Egy halom negatív érzést dédelgetünk ezzel, ami teljes mértékben időpazarlás. Tudatosítsd magadban, hogy a múltad alakította a személyiségedet olyanná, amilyen most vagy, és tudd, hogy a jelened alakítja a jövőbeli énedet ugyanígy, úgyhogy a múlton kesergés helyett igyekezz a jelenben jó döntéseket hozni a jövőd érdekében.

5. A jövőbe vágyakozol

Mikor lesz már hétvége? Mikor lesz már vége a munkaidőnek, hogy ledőlhess a kanapéra? Mindig, minden pillanatban lehet várni a következőt, arra koncentrálni, ami még nincs. Így maradhatsz le a saját jelenedről, pedig az élet konkrétan ezekből a jelen pillanatokból áll össze.

11 szokás, amivel szakítanod kell, ha boldogabb akarsz lenni

6. Mások felett ítélkezel

Amikor épp ítélkezel valaki felett, te magad is szenvedsz. A saját frusztrációdat kivetíted másokra ahelyett, hogy önvizsgálatot tartanál. Az emberek különbözőek, csupán ezt az egyet kell elfogadni, és máris nagyobb lesz a lelki békéd.

7. Összehasonlítod magad másokkal

Jó látni, mások hogyan élik az életüket, még segíthet is abban, hogy eldöntsd, hogyan szeretnéd élni a sajátodat. De összehasonlítani magad másokkal felesleges, mert senkinek sem ismered a teljes történetét. Kívülről lehet csillogó az élete, de fogalmad sincs, hogyan jutott el oda, ahol épp tart. Minden embernek csak a saját életét kell élnie, ezért az egyért tartozik felelősséggel.

8. Szégyenérzet

Az unokatestvérei a bűntudat, megszégyenítés és megbánás. Bármilyen trauma ért eddigi életed során, abból maradhatott veled egy állandó szégyenérzet, ami fogságban tart, nem engedi, hogy közel kerülj másokhoz. Megfagyaszt belülről. A szégyent úgy lehet első lépésben a legjobban orvosolni, ha megbocsátasz saját magadnak. Minél több eseménnyel kapcsolatban sikerül ezt megtenned, annál felszabadultabb, nyitottabb és végső soron boldogabb leszel.

9. Lustaság és rendetlenség

Gyakran panaszkodunk, hogy nincs időnk arra, amit meg szeretnénk csinálni, de közben kiderül, hogy a környezetünk káosza áll a háttérben. Ha rendetlenség vesz körül minket, akkor a fejünkben is nagyon nehéz lesz rendet tenni. Márpedig a rendrakás egy olyan szokás, amit könnyen megtanulhatunk, és csak pozitív hatással lesz az életünkre. Kezdd apróságokkal, mint hogy reggel beveted az ágyad, vagy rendet raksz az íróasztalodon. Hamar azon kapod magad, hogy az egész gardróbot rendbe vágod, és az életed egyre simábban halad előre.

10. Félsz nagyjából mindentől

A félelem az egyik legnagyobb visszatartó erő. Félelem a kudarctól. Félelem a sikertől. Félelem a változástól. Félelem az ismeretlentől. Félelem a félelemtől. Mindannyiunkban ott van a félelem, amit csak azzal tudunk magunk mögött hagyni, ha cselekszünk. Annak ellenére, hogy félünk. Azt kell csak szem előtt tartani hozzá, hogy nem akarhatunk úgy élni, hogy “mi lett volna, ha…”

11. Elfoglaltnak látszol folyton

Gyakran keverik össze az elfoglaltságot a hatékonysággal. Pedig két nagyon is különböző dolog. Aki elfoglalt, az egy taposómalmot hajt, míg aki hatékony, az meg is érkezik a céljához. Mostanában folyamatosan akarja valaki a figyelmünket, időnket, amitől állandó stresszben vagyunk, és azt érezzük, hogy nincs időnk semmire, annyira elfoglaltak vagyunk. Nehezíti a tiszta gondolkodást, nem tudunk másokkal együtt lenni gondtalanul, és a végén boldogtalansághoz vezet. A legjobb, ha megtanulod a feladataidat rangsorolni, praktikusan időkeretbe szorítani, és hagyod magad pihenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top