Életmód

Montremarte-i miliő a Müpa színpadán

Az aranykornak nevezett századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg Gergye Krisztián Társulata új darabjában, amely Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel.
Fotó: Dömölky Dániel

Fotó: Dömölky Dániel

Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című előadása a MÜPA Fesztivál Színházában a francia kultúra jegyében megrendezett Európai Hidak 2016 fesztivál keretében került először bemutatásra. Az előadás műfaját az alkotók a “cabaret grotesque” – ben határozták meg. Az elsősorban a látványra építő, ugyanakkor számos művészeti ághoz kötődő, élő zenével kísért előadás a tragikus sorsú, zseniális francia festő, Toulouse-Lautrec világát idézi fel. Kiderül, hogy bár azt hihetnétek, hogy Lautrec művészetéről, életéről és az őt körülvevő párizsi miliőről már mindent elmondtak filmen, regényben, kiállításokon, de a táncművészet mégis képes volt érdemben hozzátenni a mára kialakult, talán kissé közhelyessé is vált Lautrec-képhez.

Fotó: Dömölky Dániel

Fotó: Dömölky Dániel

A mozaikszerűen felvillanó karaktereikben megelevenednek az impresszionisták festményein és grafikáin megismert jellegzetes figurák, akik elegánsan, könnyedén, szellemesen és mégis drámai erővel lépnek eléd. Az előadás végére kiderül számodra, mi köti össze a múlt században élt francia művész látszólag letűnt világát, az ő és kortársai sorsát, örömeit, bánatait, szenvedélyeit és tragédiáit mai életünkkel, mai, az akkoritól látszólag mindenben különböző világunkkal. Eléd tárul az 1900-as évek Montmartre-jának kavargó művészvilága: ráismerhetsz Aristide Bruant, Vincent van Gogh, Mademoiselle Cha-U-Kao, Chocolate, La Goulue, Valentin le Désossé, Oscar Wilde, Yvette Guilbert és – természetesen – Henri de Toulouse-Lautrec alakjára. A sokféle műfajt ötvöző előadás önironikus humorral keresi a bohóc álarca mögé rejtőzködő ember sorsának lényegét, tárja fel létének tragédiáit.

Fotó: Dömölky Dániel

Fotó: Dömölky Dániel

A Gergye Krisztiánnal és a francia Mahji Torres táncművésszel fellépő táncosok és bábszínészek alakítása, Philipp György zenei vezető és a neves koloratúrszoprán, Kolonits Klára művészete igazi élményt, igényes szórakozást kínál számotokra.

A Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című előadását legközelebb január 19-én tekintheted meg a MÜPA Fesztivál Színházában a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

 

Jegyvásárlás

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top