Életmód

8 hiba, ami megakadályoz a nagy fogyásban

Valószínűleg ismered az érzést, amikor folyton ostorozod magad, mert le szeretnél fogyni, de olyan, mintha egy lépést tennél előre, és ötöt hátra. Azt kérdezgeted magadtól, hogy miért nem sikerül, ahogy több millió sorstársad is azon toporog, hogy miért ragaszkodnak ennyire hozzá a pluszkilók.

A legtöbb esetben olyan tanácsokkal találkozol, hogy edd ezt és mozogj azt, aztán majd mindettől jól lefogysz. Csakhogy ennél több rejtőzik a háttérben. JoLynn Braley életmód tanácsadó már 2009 óta foglalkozik túlsúlyos emberekkel, az a küldetése, hogy átállítsa a agyukat a fogyáshoz nélkülözhetetlen állapotba. Ha ez sikerül, akkor az egész életed megváltozhat, nemcsak a könnyen leadott kilók miatt, hanem azért is, mert végre nem azzal telnek a napjaid, hogy önmagaddal és az ételekkel küzdesz, helyette inkább elkezded élvezni az életed. És közben még le is fogysz a normál súlyodra.

Az első lépés, hogy felismerd magadban, hogy a következő 8 hiba közül melyek azok, amiket esetleg te is elkövetsz.

1. Azt mondod magadnak, hogy majd hétfőn újrakezded.

Rendkívül gyakori fogyókúrás hiba, amit emberek milliói követnek el minden héten. Nemcsak távol tart a célodtól, de még bele is ragaszt az utálom-a-hétfőt mókuskerékbe. Miért állítja ez meg a fogyást? Mert azok a nagy adagok és egészségtelen ételek, amiket magadba tömsz, mielőtt hétfő lenne, valójában az egész életmódodat jelentik. Sajnos két nap egészséges étkezés nem elég hetente ahhoz, hogy elérd a normál súlyodat.

2. Vársz az új évig.

Tipikus hiba, amibe nagyjából minden második ember beleesik. Rendkívül könnyű magadra rántani 10 kilót november eleje és január elseje között, miközben nagyon készülsz az újévi fogyásodra. Azzal, hogy kivársz az életmódváltással, borítékolod magadnak, hogy elkezded a túlevést, amit nagyon nehéz abbahagyni pont az új év első napján. Aztán úgyis már jön a Valentin-nap, húsvét, nyaralás, amikor nem lehet fogyókúrázni, úgyhogy mielőtt még észbe kapnál, máris azt tervezed, hogyan fogsz lefogyni majd 2018. január elsejétől.

Mi lenne, ha most azonnal, abban a pillanatban vágnál bele az életmódváltásba, ahogy megfogalmazódik benned az igény a változtatásra? Tulajdonképpen mire vársz? Magától nem fog megoldódni a probléma, csak rajtad múlik, hogy megszabadulsz-e a hájtól vagy nem.

3. Akkor eszel, amikor nem vagy éhes.

Ha akkor is táplálod a tested, amikor nem vagy éhes, akkor a szervezetednek nincs más választása, mint elraktározni az extra ételt. Pedig ha belegondolsz, a kocsidba sem próbálsz még több benzint tuszkolni, ha tele van a tank. A te kocsid a tested, aminek ugyanígy nincs szüksége több “benzinre”, ha egyszer már teletöltötted. Az étel a benzined, ami nem arra van, hogy randizz vagy szórakozni járj vele. Ha sikerül változtatnod az ételhez való hozzáállásodon, már nyert ügyed van, mert csak akkor fogsz enni, ha tényleg, fizikailag éhes vagy, ami oda vezet, hogy elhagyod az extra kilókat.

8 hiba, ami megakadályoz a nagy fogyásban

4. Tökéletes akarsz lenni.

Úgy érzed, hogy a fogyás folyamata nem elég gyors, nem elég hatékony, nem érzed a sikerélményt egy-két kiló vagy pár mínusz centi után, hiszen a tükörből még egy hónap elteltével sem az álomalak néz vissza. Ha pedig eltérsz egy csoki erejéig a diétádtól, akkor máris egy nagy csődnek érzed magad. Úgyhogy bedobod a törülközőt, mert csak kudarcélményed van. Amikor viszont átállítod az agyad, akkor egy-egy kis kitérő után rögtön visszatérsz az egészséges életmódhoz, mert egyszerűen nem csinálsz túl nagy ügyet az egészből, nincs világvége, ha 80 százalékban vagy sikeres, és nem hozod a 100 százalékot.

5. Le akarsz fogyni 20 kilót 20 nap alatt.

Hacsak nincs 300 kilónyi túlsúlyod, akkor biztos, hogy nem fogsz 20 kilót (de még 10-et sem) fogyni 20 nap alatt. Nyilván a fogyis turmixok és tabletták azt ígérik, hogy rövid idő alatt elveszíted az összes hájat a testedről, de sajnos szemfényvesztés az egész. Lehet, hogy leadsz velük pár kilót, de az nem zsírból megy le, hanem leginkább csak víz, ami vissza is tér rögtön azután, hogy abbahagyod a szedésüket.

6. Hiszel a fogyásos tündérmesékben.

Sajnos nem létezik varázspirula, tea, por, ami majd felzabálja a zsírsejteket, miközben te ugyanúgy élsz, ahogy addig. Az emberek azt a módszert keresik, hogy hogyan fogyhatnának le, miközben pizzát esznek és jégkrémmel öblítik le minden nap. Az igazság az, hogy a fogyás titka az egészséges életmódban rejlik. Ennyi az egész. Napról napra egészséges alapanyagokból készült ételeket kell enni és mozogni, ez a nagy titok.

7. Egyedül akarsz végigmenni az úton.

Amikor nagy túlsúlyod van, akkor jó eséllyel küzdesz az érzelmi evéssel, falásrohamokkal, ételfüggőséggel, önbizalomhiánnyal, éjszakai nassolással vagy ezek együttesével. Mégis egyedül akarsz belevágni, nem kérsz segítséget, azt gondolod, hogy csak egy kis akaraterő kérdése az egész. Pedig egy ilyen alapállapotból nem tudod saját magadat kibillenteni, kell hozzá egy külső segítő kéz, akibe tudsz kapaszkodni. Lehet ez egy barát, aki ugyanúgy le akar fogyni, pszichológus, aki segít felderíteni a túlevés mélyebb lelki okait vagy egy életmód-tanácsadó, akihez fordulhatsz a konkrét kérdéseiddel. A lényeg, hogy kell egy ember melléd, aki támogatja az elhatározásodat és segít kimászni a gödörből.

8. Nem foglalkozol a legfontosabb tényezővel.

A legfontosabb tényező pedig nem más, mint a hozzáállásod. A fogyások 92 százalékban azon buknak el, hogy mi van az ember fejében, ami miatt nem tud leállni az evéssel. Ugyanígy 92 százalékban a gondolatokon, beállítottságon, hozzáálláson múlik az is, hogy sikerül-e lefogynod és megtartani a súlyodat. Az elméd irányítja a testedet. Ha a fejedben kövér emberként könyveled el magad, akkor a viselkedésed is egy kövér emberé lesz, a tested pedig igazodik ehhez a képhez.

Állítsd át az agyadat egy kis vizualizációs gyakorlattal.

Képzeld magad elé, hogy ha a fenti 8 hibát kiiktatod az életedből, akkor hol tartasz majd 6 hónap múlva? És egy év múlva? Aztán nézz előre 5 évet. Lásd magad 5 év múlva, ahogy már lefogytál, és pár éve tartod is a súlyodat. Érezd át az örömet, ahogy könnyen mozogsz, nem fáj a térded, vagy tudsz szaladni a gyerek után. Készíts a fejedben képeket magadról, amiken olyan tevékenységekben leled meg az örömet, amiknek semmi köze az evéshez.

Egy éven belül elérheted a célodat, ha nem csodaszereket keresel, és nem a kínkeserves fogyókúrára koncentrálsz, hanem napról napra átállítod az agyadat arra, hogy saját magadért, az egészségedért és az örömödért választod minden pillanatban a helyes ételeket és a mozgást. Amint ez megvan, és látod magad előtt az egészségesebb, boldogabb énedet, máris olyan célért küzdesz, ami hosszú távon, egy életen át motivál az egészséges életmódra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top